Veszélyben a Kreinbacher-hegemónia – Carassia

Egy ideje már keringenek erről pletykák, de személyesen most győződtem meg róla először: veszélyben a Kreinbacher-hegemónia. Baráti körben, ha pezsgőről van szó, a Kreinbacher az etalon: bárki, aki árban fölé merészkedik, azonnal kiérdemli az arcátlan és – a piaci törvények tükrében – fogalomtalan rablógazdálkodó címet. Ez persze csak a hazai piacra érvényes, de a Carassia, más néven Kárásztelek, hiába található Romániában, lényegileg magyar.

Amikor a Carassia keletkezéstörténetét olvastam (remélem, nem számít elszpojlerezésnek, hogy a másztermájnd ezúttal is Gál Tibor volt), egy ponton beúszott a tulajdonosi körbe egy olyan név, amitől én azonnal bojkott üzemmódba kapcsolok (néven nevezés helyett: Tokajban van „családi” borászata és szoros szálak fűzik a Jeremie-aktákhoz). Némi lelkiismereti tipródással kombinált bajuszrágás után a szemhunyás felett döntöttem, azzal érvelve, hogy nem ő az egyetlen tulajdonos, és azok, akik kiváló munkát végezve előállítják a kiváló terméket, nem tehetnek arról, hogy fáradozásaik ellenértékének egy része erkölcsileg feddhető forrásból csordogál.

Carassia Classic Brut

A 2018-as szüretre épül, felerészben chardonnay, a többi pinot noir, pinot meunier és pinot blanc. Fiatalos, lendületes, friss, inkább gyümölcsös és fűszeres, mint érlelt. Az illatban alma, ananász, citrusok, szerecsendió és pisztácia, ha sztetoszkóppal keressük, akkor háttérzajként valami brióskezdemény is befigyel. A sav markáns, a perlázs szapora és lendületes, a textúra összetett, némi cseres tapadással. Ízben barackmag, cseresznye és piros grapefruit, a hosszú lecsengésben marcipán és szolid kesernye. Bizonytalanságoktól mentes, jól elkészített, egészséges pezsgő. Kissé még eldolgozatlan, zabolátlan, szerintem egy-két év palackos érlelés jót fog neki tenni. 6 pont és 5700 Ft.

Carassia Blanc de Blancs

Tiszta chardonnay. Nem annyira komplex, nem annyira mozgalmas, mint a Classic. Viszont ehhez foghatóan harmonikus magyar pezsgőt még nem nagyon ittam. Kerek, minden a helyén. A Classic Brut mellett kóstolva az első benyomás, hogy letisztultabb, krémesebb és az illat alapvetően virágos, halványan briósos. Kóstolva a Ruinart gyönyörű Blanc de Blancs-jának eleganciáját és egyensúlyát idézi. Remekül kalibrált dozázs (a Classic-é 8 gramm, ez 6). A kortyban és a hosszú lecsengésben a florális jegyek mellett fehérhúsú őszibarack tűnik fel. 7 pont és 6200 Ft.