Umami – Clos de Los Siete 2019

Akik tegnap születtek, azoknak mesélem, hogy volt egyszer egy Mondovino című film. Mint Michael Moore dokumentumfilmjeiben, itt is kidomborították, leleplezték, pellengérre állították a modern ember gyökértelenségét, a kapitalizmus és a globalizmus elidegenítő tendenciáit, a természet leigázásának drámai következményeit. A film egyik látens kérdése az volt, hogy lehet-e a jó rossz? Vagyis az, amit élvezettel fogyasztunk megkeseredne-e a szánkban, ha az előállítás körülményeivel is tisztában lennénk? A Mondovinóban az amerikai ízlés alapján a borvilágot globalizáló és uniformizáló diabolikus alak szerepét Michel Rolland-ra osztották. És ez a bor az ő „szövetkezetének” terméke.

A Clos de los Siete egy 850 hektáros francia sziget a végtelen argentin pampákon. A név a hét alapítóra utal. Mára csak négyen maradtak, és ezek egyike, Rolland, aki egyben a művészeti vezető és a rezidens DJ a cuvée-keverőpultnál. A honlap meglehetősen szűkszavú, nem derül ki, hogy a szőlőben is nyakló nélkül monsantóznak vagy csak a pincében vegyészkednek, esetleg, egyik sem.

A 2019-es felerészben malbec, negyedrészben merlot, a maradékon syrah, cabernet sauvignon és franc, illetve egy gyűszűnyi petit verdot osztoznak. Nem tudom, hogy előállításának körülményeit ismerve megkeseredne-e a számban, de én kb. fél évtizede rajongok érte. Mindenekelőtt azért, mert gazdag umamiforrás.

2019-ben száraz és hűvös volt a nyár Mendozában. Ezt persze európai fejjel nehéz értelmezni: nem elég, hogy náluk télen van nyár, az aszály ellen nem átallnak csöpögtetéssel védekezni, de még az 1100 méter tengerszint feletti magasság sem jelent hegyet és dőlésszöget, a rotációs kapák síkságon röfögnek.

Megnyerő, magával ragadó egyéniség, egy kis gonosz villanással a szeme sarkában. Szójaszósz és csipetnyi kesernye visz csavart a malbec és merlot kényeztető, fekete- és kékbogyós gyümölcsösségébe és selymes szövetébe. A test csak közepes, semmi extrakt-durvulás, a sav érett, kissé visszahúzódó, az édes gyümölcsöket inkább a sós, fanyar jegyek ellensúlyozzák. Csiszolt, könnyen szerethető, ugyanakkor nem szokványos vagy közönséges bor.

Erős 7 pont és univerzális szexepíl. Még éppen 10 ezer alatt marad.