Bor a lakatlan szigeten

Az újdonsült master of wine megtapasztalta, hogy milyen az Égei-tenger partján vizespohárból, tét nélkül, saját örömére bort inni. A misztikus egyesüléssel záródó útirajz és tömörített fejlődésregény szűk szakmai körökben heves bólogatást és szapora kalaplengetést váltott ki. Aki legalább középszinten bírja az angolt, ne kéresse magát, olvassa el az eredeti szöveget (másokhoz hasonlóan, én is nehezen térek napirendre afölött, hogy lengyel létére, Bonkowski irodalmi szinten ír angolul).

A történet dióhéjban: hősünk egy szinte néptelen görög szigeten kötött ki három, egy korábbi pincelátogatásból megmaradt felbontott palackkal, és egy héten át, gondosan beosztva, ezeket a borokat itta, miközben nézett ki a fejéből. Így sűrítve tapasztalta meg az ókori görög bölcsességet: nem ihatsz kétszer ugyanabból a borból.

Az élményhez kapcsolódó felismerések megírásakor kétfrontos harcot kellett vívnia: miközben az elnyúló és nyugodt megfigyeléssel elérhető megértés mélységét, a megfigyelő és a megfigyelt egybeolvadását ünnepli, közben az egyébként hivatásszerűen űzött futószalagon kóstolás igazát is megvédi. Az erre vonatkozó bekezdés hevenyészett fordításban:

„Az ún. átlagos borfogyasztók gyakran szemrehányással illetik a hivatásos kóstolókat: hogyan lehet egy bort úgy értékelni, hogy egy kortyot sem iszol belőle? Valójában olyasmi ez, mint amit a játékosmegfigyelők csinálnak: elég egy-két percig nézni, ahogy egy srác cselezget és kapura lő; nem kell ehhez a teljes 90 perc. Egy jól képzett kóstoló az első és a századik korty után is hasonló értékelést ad. Persze egészen más élmény valóban meginni egy fél palackot: többször is érezni a szánkban a bor szövetét, az alkohol melegét, az aromák fejlődését. A gyors kóstolás során a bor átfogó képét alakítjuk ki; a “fókuszált” ivás a bor szélesebb történetének megtapasztalása; fénykép kontra film. Más megközelítések is lehetségesek: visszatérni ugyanahhoz a palackhoz másnap, ugyanazt a bort egy hónap múlva újra megkóstolni egy másik palackból; különböző hőmérsékleteken, különböző poharakból, különböző ételpárosításokkal, a biodinamikus naptár különböző fázisaiban. Végül ezek a különböző megközelítések mélyebb megismeréshez juttatnak el bennünket: ekkor mondhatjuk el erről a bizonyos champagne-ról vagy bordeaux-i borról, hogy “nagyon jól ismerjük”.”

Mivel nekem régi mottóm, hogy “Ne higgy annak, aki még nem ivott belőle egy palackkal!”, így ösztönösen ellenérveket kezdtem sorolni a villámkóstolás megbízhatóságával szemben. Többek között a játékosmegfigyelős hasonlat sem győzött meg:

Gyerekkorom óta szenvedélyes Liverpool-drukker vagyok és amióta járatjuk az internetet, beteges érdeklődéssel követem még az ifjúsági és a tartalékcsapatnál zajló fontosabb történéseket is. Ezért tudatában vagyok annak, hogy a játékosmegfigyelők nagy felfedezéseitől milyen hosszú út, mennyire szűk ösvény vezet akár csak a kispadig. Ha soha senki nem változtathatna azon a véleményén, amit a fiatal játékos első próbameccsén kialakított, már minden egykori játékosmegfigyelő a zárt osztályon kaparná a falat.

És így tovább. A hajnali kutyasétáltatásból hazaérve esett le a tantusz, hogy a Robert Joseph által ihletett „A pontozás marhaság” című posztban már minden érdemleges ellenérv össze van gyűjtve.

Sajnos, Bonkowski írásának lírai önvallomás részével is van vitám. Ezt az élményt már megénekelte Angelo Gaia is. Szép, szép, de ne csináljunk belőle rendszert! Ezek egyszeri csodák, reprodukálhatatlan kísérletek, kommunikálhatatlan élmények. Csak vele, csak akkor és csak ott történhetett meg. Bonkowskinak sem jut eszébe, nekünk se jusson eszünkbe, hogy a netet tűvé tegyük Mikra Thira-borokért. Bármennyire lényegi elem is a bor, az élményt nem az a három bor okozta, és az a három bor soha többé nem fog ilyen élményt szerezni sem neki, sem másnak. Bonkowski tulajdonképpen illetlenséget követett el, tapintatlan volt, amikor mégiscsak írt róla és közszemlére bocsátotta. Hogy elsüssek még egy ókori görög bölcsességet: amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell.

[A Thirassiá-fotót innen metszettem: https://zasferries.com/thirassia]