Just like honey – Cuilleron Syrah 2022

Yves Cuilleron a legfinomabb borokat készíti, de erre az arca a legkevésbé sem készít fel. Én, aki életem meghatározó részét borokkal való szöszmötöléssel töltöm, mélyen lekötelezve érzem magam, amikor olyan valakivel találkozom, akinek a művei máig képesek feldobni, lekötni, ámulatba ejteni. Noha ezek a művek nyilván csak felerészben az emberi szándék, képzelőerő, szakértelem és szorgalom kifejeződései, hiszen a megformált anyag él és mozog, mégis nehezemre esik elfogadni, hogy az, aki ezeket a borokat létrehozza, nem feltétlenül szép. Kívülről semmiképpen. Fordítva persze még rosszabb lenne.

Ezzel a tartózkodó vallomással csak azt akartam jelezni, hogy örökre Yves Cuilleron lekötelezettje vagyok. Úgy másfél évtizede kóstoltam tőle először bort, és azóta soha nem hagyott cserben. Még az alapszintű fehérborai is kiválóak (marsanne, roussanne, viognier), talán csak a gamay-ján szoktam hümmögni. A nagydobás természetesen a syrah, és talán a legkisebb a legnagyobb (mármint dobás).

Amikor az első kortyot megkóstoltam, alig hittem a számnak és a retronazálisnak. A goth bogyóuniverzum legsötétebb és legbársonyosabb bugyraiba zuhantam, mintha a Just like honey-t sikerült volna cseppfolyósítani. Kirobban a pohárból és beragyogja a garatot. Gyümölcsbomba, stílussal. A goth párhuzam és a Just like honey annyiban félrevezető, hogy egyébként a legkevésbé sem egy spleenes, életunt alak, sokkal inkább energikus kamasz, és nyilván nem mézédes, hanem csontszáraz. Korát figyelembe véve nem meglepő, hogy van még egy kis primőrös jellege, de hibátlanul hozza a syrah-tól alapból elvárható füstölt sonkás, borsos jegyeket is. És közben pörög, fénylik, szikrázik. Született tehetség.

7 pont és 6500 Ft.

Azt hiszem, syrah-szerelmem most tetőzhet, és a múlt hónapban két kiemelkedő, de nem hiperinflált árú északrónit is kóstoltam, amit nyugodt, akarom mondani, hevesen dobogó szívvel tudok bárkinek ajánlani (csak arra ügyeljenek, hogy évjáratváltás esetén a 2021-et kerüljék): az egyik a Cuilleron Pierres Seches St-Joseph 2019, a másik a Yann Chave Crozes Hermitage 2020.

[A kép forrása: https://ewineasia.com/our-wineries/cave-yves-cuilleron]