A rozé nem egy híg vörösbor

Nyomasztó és küzdelmes nyaram volt, rövid megszakításokkal. A rövid megszakítások egyike egy kellemes rozé-teszt volt, aminek eredményét bűnösen hosszú átfutási idővel és pofátlanul rövidre fogva teszem közzé, kiegészítve néhány palacknyi rozépezsgő jegyzeteivel.   

A lényeget négy mondatban össze tudom foglalni. Igen, a Sebestyén Szél szerintem is az első magyar rozé, ami a provanszi koncepció megértéséről tanúskodik (Andrew Jefford, Decanter 2017. áprilisi szám: “… nincs még egy borstílus, ahol a kiválóság ennyire a visszafogottságon, a mértéktartáson múlna. A nagy fehér- vagy vörösborok egyéniségének ereje és szépsége sokszor maga alá gyűri az embert; a rozé viszont azzal nyer meg magának, az adja varázsát, hogy annyira finoman és zavartalanul iható, hogy szinte észre sem vesszük, amikor lenyeljük. Az a rozé, amelynek személyisége magára irányítja a figyelmet rossz rozé. A nagyság titka a lekerekítettségben és a finom árnyalatokban rejlik, és ezt Provence-on kívül nem sok rozé-termelő érti.”) A Figuiere Premiere továbbra is a legjobb, még megfizethető provanszi rozé. A Kreinbacher Rosé Brut a magyar rozépezsgők undisputed bajnoka. A Laurent-Perrier Cuvée Rosé pedig méltó nagy híréhez.   

Figuiere Mediterranée 2023 

Aki nagyon ki van rá hegyezve, az kiszagolja belőle a tutti-fruttis fajélesztőt, és nem olyan tüllcsipkés, filigrán jelenség, mint a legkékvérűbb provansziak, de így is bőven szalonképes. Ami azt illeti, mindene megvan, hogy közönségkedvenc legyen: egy szakajtónyi gyümölcs, intenzív aromák, selymes textúra, telt korty és bár édes a tónus, a bor száraz, a lecsengésben barackmagos fanyarsággal. Az összhatás kerek és csinos. 6 pont és jó vétel.   

Figuiere Premiere Rosé 2023 

Évek óta ez a kedvenc rozém a 20 euró alatti kategóriában és hét fős társaságunk is ebben találta a legtöbb szépséget. Virágos, őszibarackos, papajás illat, telt, sima felszínű, kerek és élénk korty. A végén, ha hagyjuk a pohárban melegedni, az alkohol elárulja, hogy nem éretlen szőlőből készült. Tiszta, makulátlan gyümölcs, elegáns csomagolásban. Ünnepi bor. Erős 7 pont és 8300 Ft. 

Whispering Angel Rosé 2023 

A műfajteremtő, a nagy varázsló és próféta lassan nagykorú lesz (a 2006-os volt az első évjárat). Strukturáltabb, mint a Figuiere Premiere, viszont nem annyira természetesek az átmenetek, visszafogottabb és kevésbé tetszetős az illat és a végén van egy kis cseres jelleg, ami állítólag nem hordó, hanem a seprőntartás következménye. De ez semmit nem von le az érdemeiből, továbbra is nagyon jó bor és el tudom hinni, hogy jövőre ilyenkor még jobb lesz. Erős 7 pont és 9900 Ft.  

Sebestyén Szél Rosé 2023  

Mindig minden magyar igényesebb rozéval felsültem, soha nem éreztem úgy, hogy a provansziak olcsóbb kiadásának tekinthető languedoc-iaknak akárcsak a közelébe jutottak volna. Itt azonban az illat egy Figuiere Premiere és egy Whispering Angel szomszédságában is izgalmas és szép. És az összbenyomás az első és az utolsó kortyok után is elegáns, ez végre nem híg vörösbor. De a provansziak, meg az olcsó kis languedoc-i mellett azért kibújnak a szögek a zsákból: a sav kissé nyers, a korty kitöltetlen, a lecsengés rövid és túl sok a fanyarság a végén. Lehet, hogy tévedek, de szerintem ez nem a borászok hibája, egyszerűen nehezebb cabernet-vel és kékfrankossal selymet imitálni, mint grenache-val és cinsault-val. 5-6 pont és 4450 Ft.   

Le Bijou 2023  

Ez a megfelelő pillanat, hogy jelezzem, a Vinatis-nál őszi kiárusítás van és ez a bor most kevesebb, mint 6 euro. Az alacsony ár és a snassz név ellenére ez egy gerinces, illatos, pörgős és iskolázott Provence imposztor. Nagyrészt cinsault és grenache Béziers környékéről, ami az egyik leghangulatosabb dél-francia város. Az illat élénk, és friss, narancsra, grapefruitra, őszibarackra emlékeztető jegyekkel, a középsúlyú kortyban epres, málnás ízek is betársulnak és a lecsengés egy fekete borsos, fanyarabb motívummal zárul. A társaság többségének jobban tetszett, mint a Figuiere Mediterranée. 6 pont és nagyon jó vétel. 

Pezsgők: 

Carassia Rosé Brut 

Lágy. Az illat rendezetlen, a magyar pinot-kra jellemző erjedt epres jegyekhez némi grillázs társul. Kóstolva telt és dús, magas a dozázs, a pezsgés átlagos minőségű, a lecsengésben egy kis cseres tapadás. Tisztességes pályamunka, de nem az én világom. 5-6 pont és 7900 Ft. 

Anonym Összhang Brut Rosé  

Definiálatlan illat, citrusok, ribizli, eper, grillázs feszülnek egymásnak. Sötét szín, kóstolva borszerű, gyümölcsös, telt. A pezsgés lehetne iskolázottabb. A vége cseres, nekem az a benyomásom, hogy többet kapott a héjból, mint műfajilag indokolt. Amatőrnek erős, profinak gyenge. 5 pont és 9000 Ft. 

Kreinbacher Rosé Brut  

Itt derült ki, hogy nem a napunk gyökér. Gyönyörű illat, gyümölcsös, kekszes, epres, citrusos és főleg ribizlis. Kóstolva friss, tisztaízű, finom buborékkal, remekül eltalált dozázzsal. Ha mindenhol úgy dolgoznának és fejlődnének, mint a Kreinbacher pezsgőpincéjében, akkor tényleg közelednénk Ausztriához. Erős 7 pont és 7900 Ft 

Sauska Extra Brut Rosé  

Sötét szín, élesztős illat, hígabb és agresszívabb, mint az iparági átlag. A barátkozásnak, sajnos, elidegenedés lesz a vége: savanyú, keserű, nyálkahártya-gyilkos savakkal. Egy időre felfüggesztem a Sauska pezsgők tesztelését, eddig mindegyik csalódás volt. Kegyelem 4 pont és 8500 Ft.  

Laurent-Perrier Cuvée Rosé 

Amikor lankad a lelkesedésem, és megkérdezem magamtól, hogy mi értelme van ezt a blogot pörgetni, ami eszi az időmet, eszi az energiámat és eszi a pénzünket, akkor mindig csak a (bor)barátokat tudom a másik serpenyőbe rakni. És ez a saját családi történetünkben különleges helyet betöltő champagne is csak baráti gesztusként köthetett ki a mi borhűtőnkben, hogy aztán bearanyozzon két napot.  

A Laurent-Perrier Cuvée Rosé arról híres, hogy nem a szokásos módon néhány százalék vörösborral festik meg a fehéret, hanem 2-3 napig macerált színtiszta pinot noirból készítik. Ezt az 1968-ban kezdett gyakorlatot azóta se sokan vették át (nehéz műfaj – l. Pink pezsgő). Ahogyan az sejthető, teltebb, tömörebb, borszerűbb, mint a nagy átlag, de a félelmem, hogy túl nehéz lesz, túl vörösboros jellegű nem igazolódott be. Ízmélységben, buborékminőségben, egyensúlyban, súlyban és hosszban az egyébként kiváló Kreinbachert is állva hagyja. Illatban eper, naspolya és briós, kóstolva fokozatosan tolódik a piros grapefruit és a barackmagos kesernye felé. Ha engem kérdeznek, akkor az 5 év seprőntartás pont metszi az aranyat: minden összeérett, a buborék finoman simogat, de még van gyümölcse, még van benne lendület. Kiérlelt, komoly és emlékezetes stílus. 8 pont és egy talicska pénz.  

Válasz