Mind egyéniségek. Határozottan elkülöníthető stílussal, ez igazán csak most tudatosult bennem, pedig tavaly is kóstoltam mind a négyet (lásd itt és itt). A Libás rendkívül populáris, a két portugieser inkább a skála másik végéhez tartozik, a Bogyólét pedig nevezhetjük középutasnak – ráadásul idén igazán jól sikerült.
Nem is annyira újbor ez, mint inkább egy klasszikus, fanyar, jó hétköznapi portugieser. A mai napig rácsodálkozok, hogy Bodriéknál milyen kifinomult textúrával bírnak egyes alapborok, mint például ez – integrált, szép a sav, érett, finoman keretező a tannin, egyszerűen tökéletes az egyensúly, minden passzol a szokatlanul és üdítően alacsony, 11,5%-os alkoholhoz. Nem egy illatbomba, inkább jó kis gasztróbor a hétköznapokra, kedvelem. 5 pont (84/100) , 2100-2250 Ft (Veritas, Selection.hu etc).
100% zweigelt, akárcsak tavaly, de ezúttal nagyon hasít. Precizitás árad belőle, energikus, átütően intenzív. Primőrös, lila gyümölcs illatban, ibolyával, rebarbarával, kóstolva selymesen sima, lédús és élénk. A határozott, ropogós tannin nagyon feldobja, ha nem tévedek, ez a szénsavas maceráció, pontosabban a kocsányok hozadéka (a közhiedelemmel ellentétben a kocsánytannin kifejezetten szép és izgalmas). Élvezetes és pikáns, ilyen egy kiváló újbor. A jó francia példákhoz mérhető színvonal. 5,5-6 pont (86-87/100), 2700 Ft, majd minden sarkon kapni. Remek vétel.
Hozza a formáját, az előző két remek évjárat után idén sem okoz csalódást. Őszinte és letisztult, akár egy Telmo Rodriguez-bor. Szép az illata, kesernyés fekete ribizlis, egy kis fajtajelleges vadsággal, ibolyás-áfonyás primőr tónussal. Haraphatóan sűrű korty, nem is tudom, hogy jön ez ki portugieserből 12,5%-os alkohol mellett. Nagy zamat, kis-közepes súly, tökéletesen besimuló, szelíd sav és érett tannin. Jól iható, tartalmas, etalon portugieser. 5,5 pont (86/100), best buy 1600 forintért (Lidl).
You must be logged in to post a comment.