Nem kóstoltam ettől izgalmasabb magyar vörösbort 2024-ben. Ehhez fogható kadarkát pedig két évtized alatt is csak elvétve. Ez nemzetközi csúcsvörös színvonal, egy olyan fajtából, amiből többnyire csak ilyen-olyan – jó, kevésbé jó – ivóborokkal állnak elő termelőink.
A Sauli új húrokat pendít: a komoly minőség természetesen a kiváló alapanyaggal indul – ez esetben majd 100 éves gyalogtőkék termése -, ám karakter oldalról közelítve a két sarokpont véleményem szerint a részben egész fürtös erjesztés és a (jól megválasztott) hordók használata. Ez itt a kadarka egy egészen újszerű, kortárs arca.
Az illat izgalmas és lehengerlő, vibráló és energikus, ügyesen mélyít és sötétít rajta a hordó, egyfajta toszkános, már-már brunellós, méltóságteljes árnyalattal gazdagítva a kadarkás fűszerességet; mintha némi finom bőr is rejtőzne a háttérben. Ízben játékos könnyedség, üdítően visszafogott alkohol, majd jön az igazi extra: dús, keretező, finoman érdes tanninok. Pazar arányok, megmaradt a szomjoltó fajtajelleg, de komoly, komplex vörösbort iszunk, szerkezettel, hosszal. Burgundiszerű élmény. 7,5 pont (92/100). [Kifutott a tétel, de nem egyszeri csoda: a 2023-as nyáron, hordóból kóstolva még nagyszerűbbnek tűnt, alig várom a megjelenést.]
Válasz