Hét kadarka

A kadarkát és a tölgyhordót régen elkönyveltem magamban összeférhetetlen párosként, de ez a sor elgondolkoztatott. Meglepően jól jöhet ki egy rövid-középtávú érlelésből a fát látott verzió, amint a lenti példa is bizonyítja, és kétségeim vannak afelől, hogy tartályos érleléssel megközelíthető ez az eredmény. Erre ugyanakkor pár év múlva visszatérhetünk, a tesztalanyok már a borhűtőben pihennek…

Heimann & Fiai Kadarka 2022

Ősszel annyira tetszett, hogy az aktuális ajánlónkba is becsempésztem, nem is véletlenül került ide – biztosra vettem, hogy megleckézteti a mezőnyt. Hacsak nincs palackvariáció (jól tárolt palack), akkor nem előnyére változott. Némileg natúros az illat, földes-zöldes, kissé állatos. Belekóstolva derül ki, hogy alapvetően izgalmas bor, súlyra kadarka, ám komolyabb, érdekes struktúrával és textúrával, az egészfürtös vörösök feszültségével. Van benne extra, de kicsit talán messzire megy az egyediség keresésében. 5 pont (85/100). Kifutott évjárat.

Lajvér Kadarka Limited Edition 2021

Fásnak tűnik. Furcsa illat, édesfűszeres, gyógynövényes, nem fajtajelleges. Kóstolva egy pillanatra könnyednek hat, de húzósba fordul, a finisre nyers, diszharmonikus, barátságtalan – ez sajnos visszaköszönő jelenség a 2021-es hazai borokból. A palackérlelés segíteni fog rajta, kérdés, hogy mennyit. Várjunk vele, most kapaszkodik a 4 pontért. 2790 Ft.

Eszterbauer Sógor Kadarka 2022

Az illat gyönyörű. Tulajdonképpen már nem is annyira kadarkás – se csipkebogyós-őszi hangulat, se pemetefű cukorka (vagy tévedek vagy ezek a  a botritisz és az enzimatikus oxidáció tünetei), helyettük precíz, tiszta, már-már syrah-s gyümölcsösség. Tömörebb, strukturáltabb a megszokottól, a lelkesedéstől azonban visszatart a szigor a finisben és az utóízben – éppen, mint az előbbi 2021-esben. Valamelyest egyébként kerekedett tavaly július óta, talán jó lesz egyszer. 4 pont most (81/100), ne nyissuk még idén. Kifutóban, 2100 Ft.

Eszterbauer Sógor Kadarka 2023

Ilyen a kadarka, amikor nagyon jó. A Sógor utoljára 2019-ben járt ennek közelében. Silleresen világos és pillekönnyű, mint a tankönyvben. Tüneményes, sziporkázó illat, virágos, cseresznyés és vörösáfonyás, nem zavaró mértékű pemetefű cukorkás szólammal. Szájban szöges ellentéte a 22-es karcosságának: selymes, kerek, lédús, csupa kellem és báj. Cseresznyés és főtt epres íz, szép sav, jelzésértékű tannin. Légies, játékos, szép bor, 6 pont (87/100). 2690 Ft, jó vétel.

Koch Kadarka 2023

Mondhatni egy tipikus kadarka: hecsedli és pemetefű cukorkás aromájú, karcsú, szellős, egyszerű borocska. Kevésbé tipikus, hogy fás, ha nem is markánsan, de egy ilyen törékeny vörösbe már ez is sok – legalábbis ezen a ponton. Néhány éves távlatban ez előnnyé válik majd, úgy vélem, a Bockra és a Céhkeresztre alapozva. Nem rossz (4,5 pont, 82/100) jelenleg, jobb, jó lesz egy-két év múlva. 2000 Ft.

Bock Kadarka 2019

A kadarka és tölgy párosításának nem voltam híve ezidáig, de ez a bor megváltoztatta a véleményem. Kellhet az a 6 hónap kis tölgyhordóban az érlelhetőséghez. Palackérett stádium, a fa teljesen beolvadt mára. Áthatóan intenzív, kinyílt, izgalmas, nüanszokkal teli illat. Érett nebbiolóra hajaz, valahogy olaszos, fanyar, beszáradt gyümölcsös, hervadt rózsás, dohányos, diszkréten bőrös. Szellős, mégsem vékony szájban, sav, tannin tökéletesen integrált. Mesés egyensúly és ihatóság. Burgundiszerű élmény. Kimagasló kadarka. 7 pont (90/100). Drink now. Talán még fellelhető itt-ott, cca. 3200 forintért nagy vétel volt.

Heimann Céhkereszt Kadarka 2017

Az előző bor testvére is lehetne. Gránát szín, palackbuké, de még nincs a lejtőn. Törékeny, mégis gazdag vörös, pohárból kiugró, gyönyörű illattal. A hordót tökéletesen beépítette, vörösáfonyás, aszalt cseresznyés, érintésnyi mentol és szerecsendió teszi különlegessé. Áttetsző, ám krémes, sós, feszes korty lendületes savval; némileg inasabb, mint a Bock. Túlnő a kadarka szokásos hecsedlis, ivós mivoltán. Szép (89/100). A plató vége felé járhat, ne tartogassuk sokáig. [Régen kifutott.]