Legjobb vételek – 2021/22 tél

A magyar borászat rengeteget fejlődött A Művelt Alkoholista fennállásának 15 éve alatt. A borok sokkal patentosabbak lettek, a tisztaság már a legalsó polcon is méltányos elvárás. Csakhogy közben a franciák, olaszok, spanyolok sem ültek ölbe tett kézzel, így a hátrányunk egyáltalán nem csökkent. Aki nem hisz nekem, higgyen a számoknak: a magyar borexport megrekedt az 1 euró/liter szintjén, míg az osztrákoké elérte a 3 eurót. A világjárvány átszabta a piacot, az online rendelések felívelése azt jelenti, hogy nemcsak a magyar konkurenciával, hanem a külföldivel is meg kell birkózni. És hiába biztosít átmeneti versenyelőnyt a forint mélyrepülése a hazai borászatoknak, ahogy nő a fogyasztó tudása, úgy csökken a kosarában a magyar bor aránya. Most először – igaz, csak visszafogottan – a mi ajánlónk is tükrözi ezt a folyamatot.

Fehérek

Tesco Finest Mosel Riesling 2020

Amíg csak lehet, próbálok jó hazafi lenni, a szabályok adta kereteket mértékkel feszegetve részrehajlani. De a riesling az riesling és Németországban készül, minden más csak utánérzés. Örüljünk persze, hogy mennyire jó az Ikon Rajnaija, vagy a Pannonhalmi Főapátságé, de vakságot ne fogadjunk! A Tesco Finest korábbi évjárataiban előfordult a maradékcukros rásegítés, ez most csont nélkül száraz és így is hibátlanul hozza azt a szőlős, őszibarackos, ananászos gyümölcstálat, a robbanó, sziporkázó savakkal és azt a kristályos áttetszőséget, ami, úgy látszik, a németek privilégiuma. A terroirral nagy baj nem lehet, mert a bort jegyző Peter Mertes birtokáról ellátni Markus Molitorig, aki egy germán boristen. 1990 Ft. (AM)

Cuatro Rayas Verdejo Vendimia Nocturna 2020

A verdejo megszólalásig hasonlít a sauvignon blanc-ra, de általában kevésbé éles a sav és barátságosabb az összbenyomás. Talán nincs még egy fajta, amit ennyire könnyű lenne megszeretni. Bónuszpont: olcsó. 4 euró 26 centes árával ez az olcsóság végső határait feszegeti, miközben minőségben felzárkózik a legjobbak mögé. Maradt benne egy-két gramm maradékcukor, ami melegebben akár zavaró is lehet, de behűtve ellenállhatatlan gyümölcskoktél. Szállítási költséggel együtt 2050 forintnál áll meg.

Etyeki Kúria Chardonnay 2019

Mi lehetne érdektelenebb, mint egy magyar chardonnay? Csakhogy ez egy ritka kivétel: csiszolt, kulturált, európai bor, amiben a hordó nem vasalta ki a részleteket. Ráadásul egy jolly joker: félamatőr vacsoravendégeink ugyanúgy megtalálják benne a szépet, mint kényes ízlésű kóstolótársaink. Harmonikus, kerek, finom – ennyi pénzért ajándék. 2850 Ft (AM)

Sabar Olaszrizling “Tóti 750” 2019

A sokat dicsért Sabar olaszok történetében ez lehet az eddigi csúcspont. Amikor próbáltam a jellegét megragadni, mindig az üveg képzetkörénél kötöttem ki – egyrészt annyira transzparens, másrészt a kortynak van valami egynemű kereksége, ami engem üveggolyóra emlékeztet. Az illatban kamilla, méz, mezei virágok, a korty tágas, jó ízű, a második felébe egy kis cseresség és mandulás fanyarság visz csavart. A fajtát nem meghazudtoló, de élénk, fedetlen savak. 2990 forint (AM)

Figula Sóskút Olaszrizling 2019

Még mindig túl kevesen tudják, hogy az olaszrizling lehet ennyire színpompás és megnyerő. És a Sóskút még a visszafogottabbak közé tartozik a dűlőválogatott Figulák között. Az illatban zöldbarack és nyers mandula, kóstolva a sós íz mellett kamillás, borsosmentás és krétás jegyek. A sav többszólamú és a száj minden szegletét átjárja. Fedetlen, egyedi karakterű bor remek egyensúllyal, amely az illattól a lecsengésig végig ébren tudja tartani az érdeklődést. 3750 Ft (AM)

Gizella Barát Hárslevelű 2019

Az egyik legjobb magyar fehérbor ártól függetlenül. Mindene a helyén. Komplex savak, finom gyümölcsök, egyensúly, szaftos korty. Intenzív illat rebarbarával, egressel, zöld barackkal, a korty húsos, vastag, vibráló savakkal, a lecsengés hosszú, aromagazdag, enyhén cseres. 3950 Ft (AM)

Rozék

Figuiere Rosé Mediterranée 2020

A magyar rozék még mindig tisztes távolságból követik a provanszi rozék kifinomult és gazdagon gyümölcsös stílusát. Ez az alaprozé ízelítőt ad abból, miért uralják ők a piacot (alig hihető, de 2015 és 2020 között 147 százalékkal nőtt a provanszi rozék exportja). Az arisztokratikus eleganciáért kétszer ennyit kell fizetnünk, de a tiszta ízek, az intenzitás, a habzsolhatóság tekintetében a Mediterranée sem fog csalódást okozni. 3950 Ft vagy €7.17.  (Nem mellesleg, a nagy testvére az évjárat egyik legjobb rozéja.)

Lafage Miraflors 2020

Jól sikerült Provence-imposztor Languedoc-ból. Csinos csomagolás, elegánsan halvány szín, annál robusztusabb illat és íz. Az illatban sauvignon blanc-t idéző bodzás, egreses jegyek keverednek eperrel és görögdinnyével. Kóstolva élénk, tisztaízű, zamatgazdag, az epret lime frissíti. Hibátlan egyensúly. Itatja magát. Tökéletes kapudrog rozészkeptikusoknak. Ha két palackkal veszünk, akkor szállítással együtt 3800 Ft.

Vörösek

Aldi Villányi Shiraz 2020 (Csányi Pincészet)

Minden évjáratban kicsit más és mindig jó. Az áráért egyenesen kiemelkedő, ezer forintért nem sok vörösbor lehet versenytársa a hazai piacon. A 2020-as évjárat jogosan viseli a shiraz nevet syrah helyett, a fajta délies karakterét mutatja – és azt ízléssel, letisztult módon. Mostanra összeérett a bor, fajtajellegesen fűszeres, fanyar fekete ribizlis aromákkal, telt, kerek ízzel. Igazán jól iható, tetszetős. 5 pont (84/100), 1000 Ft Aldi. (Németi Zoltán)

Vylyan Macska Portugieser 2020

A Macska az a fajta bor, amit elsőre elintéz az ember azzal, hogy egyszerű (milyen is lenne ennyiért), aztán azon kapja magát, hogy de gyorsan elfogyott. Fajtahű, tiszta és hibamentes, nem gyümölcshangsúlyos, amire hamar ráunni. Tökéletesen kerek, mindene a helyén és nem is túl híg, igazán szép példa a könnyed, jól iható hétköznapi vörösre. 5 pont, remek vétel és szerzői kedvenc. 1600-1700 Ft, szupermarketektől online shopokig széles körben kapható. Ne tartogassuk, igyuk most. (Németi Zoltán)

Sebestyén Indigó 2020

Az Indigó a megtáltosodott bisztróbor, a felnőtt gyümölcskoktél, a rágómentes beaujolais nouveau, a kigyúrt rozé. Kicsattan az egészségtől, mintha egy marék málnába harapnánk bele. Fotografikus hűséggel hoz természetes gyümölcs ízeket, másrészt, olyan sziporkázó savak vannak benne, ami energiával tölt fel. Valószínűleg ez a legjobb bisztróbor, amit valaha ittam. 2590 Ft. (AM)

Szentesi Kétii Érintés 2018

Cabernet franc és merlot bérelt területről. Annyira éteri, kerek, sima, finom és varratmentes, hogy az ember egy idő után zavartan kérdezi: ha így is lehet bort készíteni, akkor mások miért nem teszik. Édes és kedves, csipkebogyós, pemetefüves, málnaszörpös aromákkal, igazi gyümölcsbomba. Nem éget, nem is fűt az alkohol, nem csíp, nem metsz, de nem is alibizik a sav, a tannin pedig mint egy pinot noirban, finoman omlós, diszkréten támogat. 2600 Ft (AM)

Domaine Durieu Cotes du Rhone 2018

Ez itt most nem egy bor lesz, hanem egy best buy bokor. Szerintem a róni borok ár/érték arányban utolérhetetlenek. Nemcsak a magyar borok felől nézve, hanem bárhonnan (talán a rioja crianzák kerülnek hozzájuk a legközelebb, de azokban kevesebb a szín és a terroir, miközben nagyobb a szórás minőségben). A kiváló Chateauneuf-birtok, a Durieu carignan-hangsúlyos kotdürónjának komplexitását, mélységét, egyensúlyát és egyedi karakterét más borvidékeken három-négyszeres áron kaphatjuk meg, ha egyáltalán. Szerintem 2-3 év múlva lesz csúcsformában, de ez nem tart vissza attól, hogy 3-4 hetenként leteszteljem. €8.36 (szállítással együtt kb. 3500 Ft).

A róni kedvenceim közül néhányat itthon is le lehet emelni a polcról, de ezért jelentős felárat kell fizetnünk. A Vinatisban a Cuilleron Syrah €8.35, erre még rájön €1.28 (18 palackos rendelés esetén), az 370 forintos euróval számolva 3600 Ft. Itthon a Radovinben lehet kapni 5490-ért. Ez egy hibátlan észak-róni, famentes syrah, friss, erdei gyümölccsel, alig közepes testtel, intenzív ízekkel. Az évről-évre javuló Perrin Reserve most éppen akciós és így 6 euróba kerül  (amúgy szinte mindig akciós, legfeljebb 3 palackkal kell egyszerre venni), és így 2690 Ft, mire házhoz szállítják. Itthon ugyanez 4550 Ft, vagy klubkedvezménnyel 4170 Ft.

Végül egy Pic St-Loup, ami Languedoc talán legjobb területe. A Chateau de Lancyre birtokra Andrew Jefford hívta fel a figyelmemet. A Coste d’Aleyrac 2019-esről ezt írta: „Kétlem, hogy létezne jobb vétel Pic St-Loupban”. Famentes, elegáns, komplex és megnyerő bor, egyik ámulatból estem a másikba (a bontást követő másod- és harmadnapra derült ki, hogy mennyire tökéletes). 50% syrah, 40 grenache és 10 carignan.

Kúria Sopron Merlot 2018

Az illatában málna és dohány, az egyébként jó minőségű hordó pörkölési jegyei nem uralkodnak el, még a merlot-kra oly gyakran jellemző kis zöldes stich is kivehető (ha tudjuk, hogy mit keressünk). Az illattól a lecsengésig végig kellően intenzív és egészséges. Egészen nagyboros jellege van – talán a hordó teszi -, de a frissessége, a kiváló savak, a mértékletes extrahálás megóvja az átbillenéstől. 3450 Ft vagy még olcsóbb. (AM)

Pezsgő

Tesco Finest Cava 2018

Nem éri el egy champagne tisztaságát, nemességét, de köröket ver az olcsó riválisaira. Nagyon jó az érlelési aromák és a gyümölcsök aránya, meglepően finom a buborék minősége, a korty telt és strukturált, a lecsengés hosszú. Az ára zavarba ejtően alacsony: akcióban 1800, egyébként 2300 Ft. (AM)

Kreinbacher Extra Dry

A Kreinbacher Pince uralja a magyar pezsgő mezőnyt, az Extra Dry a kínálatuk legpopulárisabb stílusú tagja. Az illat friss, izgalmasan fűszeres, egyedi. Kóstolva szuper gyümölcsös, viszonylag komplex, dinamikus, miközben a buborék és a sav is csiszolt. A dozázs a duplája a pinceátlagnak – ez kevés ahhoz, hogy édessé tegye, viszont elég ahhoz, hogy simítson a savakon és enyhítse a kesernyét. Általában 4700 ft körül kapható. Aki hajlandó feljebb menni, az próbálja ki a Prestige Brut-t, ami már a szerényebb champagne-ok szintje harmadáron. (AM)