Ajánló – 2019 nyár

Böjt Egri Csillag 2018

Fotó: bortarsasag.hu

Évről-évre megbízható bor, a ropogós, könnyű reduktív fehér iskola egyik legjobbja itthonról. Precíz, kristálytiszta, diszkréten illatos, kóstolva roppant feszes, vibráló savú. Ilyen szabás mindent karcsúsít, de így is szembetűnő a remek beltartalom, az átlag fölötti zamatgazdagság. 5,5 pont az abszolút skálán, műfajában 9/10. Cca. 1950 Ft (Bortársaság, Divino, online shopok) és best buy. Kóstolva: 2019 június.

Pannonhalmi Apátsági Pince Sauvignon Blanc 2018

Jelölt a legkiforrottabb, legmegbízhatóbb és legjobb magyar sauvignon blanc címre. Az utolsó porcikájáig elégedett vagyok vele, és ezt kevés borról mondhatom el. Elegáns, legközelebb talán a dél-afrikai iskolához áll, semmiképp sem a kiwi-vonal. Acélosan hűvös, szelíden TV-paprikás (tudják, a sárga húsú), de leginkább citrusos. Éterien tiszta és rendkívül friss, és tutti-fruttit nyomokban sem tartalmaz (lehet ezt így is). Kóstolva lendületes, feszes, de szélessége is van. A finisben finom fenolosság tartja meg. Zamatos, tartalmas, hibátlan kidolgozású. Élmény. Nemzetközi szinten is versenyképes lenne, ehhez képest igen baráti az ár. 6 pont (88/100), 2790 Ft (Bortársaság) és best buy. Kóstolva: 2019. március.

Konyári Rosé 2018

Konyáriék rozéja évek óta hozza a színvonalat, egyszerre tartalmasabb ízű és elegánsabb, szofisztikáltabb, mint a hazai termés derékhada. Kulturált és természetes illatának magjában cseresznye és őszibarack, kóstolva üde, ropogós, amennyire kell, sorjás savak nélkül. Szép kerekség, remek egyensúly jellemzi. Frissít, üdít, és közben nincs olyan érzése az embernek, hogy műanyagot iszik. Telitalálat! 5 pont (85/100), cca. 1800 Ft (Bortársaság, Auchan, Borfalu Bortéka, webshopok), best buy. Kóstolva: 2019 június.

Csányi shiraz 2018, Villány

A legjobb olcsó magyar vörös, és kész. Évről-évre hozza a színvonalat, még sosem okozott csalódást, ezt nagyon kevés hazai tudja. Üdv ismét itthon: a 2017-es évjárat Újvilágban tett kitérője után az alkotók ezúttal több teret engedtek a szőlőnek. Ez egy letisztultabb, vonzóbb változat. Élénk, élettel teli az illata, friss áfonyás és feketeborsos, igazán fajtajelleges. Kóstolva játékos, nem a koncentrációt hajhássza minden áron. Nem lehet szó nélkül hagyni, hogy egy villányi, ilyen forró évjáratban ennyire üdítő, friss zamatú. Szuperjó, felnőtt bor. Best buy a köbön. 5 pont (85/100), 1000 Ft (Aldi; Teleki címkével 1200-1300 Ft, alighanem ugyanaz a bor, ugyanúgy nagy vétel). Kóstolva: 2019. február.

Bodri Kékfrankos 2018, Szekszárd

Itt-ott még korábbi évjáratokat is találni a polcokon, de a pincénél már csak 2018-as van, erre érdemes rástartolni. Hovatovább ez is most lehet a legszebb, primőrösen friss, kirobbanó gyümölcsössége csúcsán. Vibráló, virágos, ibolyás-áfonyás, syrah-san feketeborsos illat, játékos, könnyed, ám felettébb intenzív íz. Makulátlanul tiszta, hibátlan arányú és nagyon zamatos, ilyen jó borral ritkán találkozni ilyen áron. Best in class. 5-5,5 pont (85-86/100), kb 1500 forint (hipermarketek, Veritas). Kóstolva: 2019. február.

St. Andrea Kutyafáját 2018, Eger

Hűvös klíma és szépen érett alapanyag találkozása. Fekete cseresznyés, ibolyás-újboros, buja, vastagon gyümölcsös illat és íz. Puhán nyitó korty, szépen eldolgozott, kiváló, szinte selymes textúra. A végén kellő tannin a tartáshoz, a bisztrós hangulathoz komolyság és valódi beltartalom társul. Első osztályú kidolgozás, remek arányok, ilyen kiforrott és élvezetes hazai vörössel ritkán találkozni. 5,5 pont (86/100) és cca. 2300 forintért (Bortársaság, G-Roby stb) best buy (az Auchanban rendszeresen 1700-ért van kitéve, übervétel). Kóstolva: 2019 március.

Auchan’s J.M. Anjoux Saint Amour 2017, Beaujolais, Franciaország

A bisztróbor-referencia, nyári vörösnek eszményi. Az élmény, amit kínál, valamelyest hasonlítható a kadarkához, legalábbis ami a fogyaszthatóságot és az alacsony alkoholt illet. Beaujolais crunek tankönyvi, a játékosabb vonalból: világos szín, a szénsavas maceráció gömbrágós aromája által megtámogotatott, pajkos, szinte virágos, ropogós piros gyümölcsös illat, és könnyed közepes test szelíd kerekséggel. Meseszép gyümölcsösség, cseresznye és eper, szuperfriss, vibráló kivitelben. Tényleg szomjoltó, sajnos jobb és olcsóbb kadarkáink zömétől. 5,5 pont (86/100), best buy (Auchan 2400 Ft). Kóstolva: 2019 június.
Kékhegy Pince Piroska Siller 2018, Mátra

Messze túlmutat a hétköznapi ivóboron, testben közepes és izmos, tartalmas zamattal. Igazi bort kapunk a pénzünkért, nincs alsópolcos íze. Gyönyörűen hozza a cabernet sauvignon tipicitását, a fekete ribizlis, ribizliszáras aromákat, sillerhez méltó módon csipkebogyós körítésben – ki gondolná, hogy ez az iskolázás ilyen jól tud állni a fajtának. Lédús, izgalmas tétel, kifejezetten ajánlott. 5,5 pont, cca 2500 Ft (elérhető a pincénél és többek között a pincearon.hu-nál). Fogyasszuk el év végéig.

Heimann Kadarka 2017

Jellegzetes, világos színű, karcsú kadarka, ami minden ponton kicsit jobb, mint a konkurencia zöme. Picit több gyümölcs, picit jobb arányok – no és semmi gikszer. Csak szellőztessük, mert animális, redukciós felhanggal kezd nyitáskor, de egyre jobban magára talál a levegővel érintkezve. Nem is a szokásos bágyadt, fáradt vonalat hozza, fekete cseresznyés aromái, játékossága a beaujolais cruk irányába mutatnak. Tetszetős, 5 pont, 3090 forintért (Bortársaság) műfajának egyik legjobban sikerült versenyzője, jár neki az ajánlás. Kóstolva: 2019 június.

Mészáros Grandiózus Malbec 2016, Szekszárd

A bordeaux-i vérvonal nyilvánvaló már a roppant fűszeres illatból, paprika helyett azonban szegfűborsot és zöld borsot kapunk. Elmaradnak a pannon-bordói közhelyek és botlások, magyar vörösben ritka mód szép és szépen integrált a hordó, közepes a test, a franciák összecsiszoltsága, kiforrottsága és eleganciája árad a borból. Ilyen pallérozott szekszárdival nem gyakran találkozom. 6 pont és egyértelmű ajánlás (cca. 4500 Ft, számtalan webshopban és borszaküzletben kapható, keressenek rá; az Auchan 4000 forintos ára tűnik a legkedvezőbbnek, én az Aldiban még ettől is olcsóbban bukkantam rá).

 

Alföldi Merlot

Leth Grüner Veltliner Klassik 2018

Ha esik, ha fúj, ez a bor mindig hozza a formáját. Gyümölcsökben gazdag, fűszeres, egyszerre friss és koncentrált. Sziporkázó illat:  őszibarack, gyümölcsvirág, sárgadinnye és fehérbors, kóstolva a lédús gyümölcsök és a fűszer mellé a grapefruit pikáns fanyarsága társul, ami a lecsengésbe izgalmas csavart visz. Az anyag sehol nem feslik fel, a színek nem fakulnak ki. Érettség és frissesség magától értetődő egyensúlyban. Alkalmi vétel 10 euróért.

Telmo Rodriguez Basa 2018

Két korty után bárkit levesz a lábáról. Aki még nem kóstolt verdejót, az egy kerekebb, barátságosabb, kevésbé zöld és kevésbé fanyar sauvignon blanc-t képzeljen maga elé rengeteg gyümölccsel. Univerzálisan finom. Ideális ajándék és vendégváró bor, ráadásul tágítja a horizontot. 3250 Ft

Göttweig Furth Riesling 2018

Sajnos ehhez fogható riesling itthon nem készül. A fajta legszebb gyümölcsös és fűszeres arcát mutatja, üdítő, csiszolt és komplex savakkal. Az őszibarack minden alkatrészét felvonultatja egy kis citrusos rásegítéssel. A korty nagyon tiszta, szaftos, dinamikus egyensúllyal. Örömbor. Ennél olcsóbban igazi rieslinget aligha kapunk. 3700 Ft.

Vida Rosé 2018

Nem tud semmi extrát, nem hónapokig seprőn tartott, terroir-felmutatás és nem is sápadt Provence imitátor. Szabvány magyar rozé, a legjobbak színvonalán, extra nagyvonalúsággal és eleganciával. Tisztaízű, friss, barátságos bor, a szokásosnál gyorsabban ürülő palackkal. 1360 Ft.

Vida Ölelés Merlot 2016

Egy megfizethető szekszárdi merlot ennél aligha lehet jobb. Egy csúcsmerlot-hoz képest kevesebb a hordó és szerényebb a koncentráció, viszont tisztán hagyja a szájat és még a szomjat is oltja. Valódi savak, valódi zamatok: szamóca, málnacukor, némi zöldfűszeres aláfestéssel. Gyümölcsös, friss, kellemesen fanyar, egészséges, természetes bor túlzások nélkül. 1950 forint.

Pandolfa Federico Sangiovese 2017

Kiválóan szemlélteti, hogy az olasz borok miért lehetnek annyira népszerűek. Toszkánában már esély sincs arra, hogy ezt a minőséget ilyen áron megkapjuk, de Emilia-Romagnában – ami egyébként nagy valószínűséggel a fajta őshazája -, teremnek még csodák. Alapvetően acéltartályban készült (mindössze egy ötöde érett 50 hektós hordóban), és sikerült a sangiovese ízét, zamatát megőrizni és részben új színben mutatni. Az illatban szilva és málna, ízben kellemesen fanyar, lédús gyümölcsösséggel, vibráló, érett savakkal, és árnyalatokban gazdag, tiszta lecsengéssel. Általában a Rioja Crianzáknál nincs jobb olcsó vörösbor, de ez méltó kihívójuk. 2400 Ft

Szent Donát Liebling Kékfrankos 2018

Látszólag szimpla eset: acéltartályos, majdnem primőr, balatoni kékfrankos. De elég beleszagolni, és kiderül, hogy a fogantatás egyszerűsége nem készíthet fel a születés nagyszerűségére. Az illat felkap és magával ragad: frissen szedett cseresznye és meggy fűszerekkel és cseresznyevirággal feldúsítva. Friss, mint a tavaszi szél, tiszta, mint a hegyi forrás. Mintha sikerült volna a szőlőlét adatvesztés nélkül alkohollá konvertálni. És az átalakulás végére a fanyar-édes meggylé fűszerekkel, testtel és tanninnal gazdagodott. Ha a kékfrankos ennyire jó is lehet, akkor nincs mentség az elmúlt évtizedek tévelygéseire. Háromezer forint egy reduktív kékfrankosért több az átlagnál, az élményért viszont bagatell összeg.

Casa Rojo Enemigo Mío 2017

Casa Rojo tipikus repülő borászat: 9 borvidéken 9 bort készítenek. Az ilyen nulláról kitalált, és tetőtől-talpig megtervezett butikborászatoknál gyakran a palack tartalma a leggyengébb láncszem, de az Enemigo Mío izgalmas, komplex és komoly bor, amire bármely röghöz kötött, nagyhagyományú pince büszke lehetne. Akiben van minimális affinitás a dél-róni borok vagy a mourvedre/monastrell iránt, az gyorsan repüljön rá (ezen a téren amúgy is siralmas a hazai felhozatal). Kimondottan jó vétel 4000/4400 forintért.

Clos de los Siete 2015

A legnevesebb francia repülőborász, Michel Rolland argentin érdekeltségének bora. 60 százalékban malbec, a többi bordói fajta plusz syrah. A komplex és egyedi illatban szójaszósz, szeder, dohány, kékvirágok és naspolya. Kóstolva jó közepes test, kiváló egyensúly, rétegzett korty, amiben az érett gyümölcs sós, umamis jegyekkel váltakozik. A lecsengés is élénk, friss és árnyalatokban gazdag. Karakteres, elegáns és finom bor. Aki bordói jellegű házasítást keres, annak most nincs jobb tippem jobb áron (6950 forint).

Tesco Cava Brut

Mindig is jó volt, a most futó széria pedig intergalaktikus best buy. A tudomány és a közgazdaságtan tanácstalanul áll a tény előtt, hogy egy palackos érlelésű, minőségi pezsgő hogyan juthat el Spanyolországból Magyarországra úgy, hogy közben az ára egy alsópolcos irsai olivérrel van pariban.

Hibátlan egyensúly, finom habzás, kellő súly és struktúra, ízgazdag korty, hosszú lecsengés. Az érlelési és a gyümölcsaromák aránya eszményi. Illatban és ízben cider, citrusok, kovakő, alma, birs, pisztácia, marcipán. Garantált felfrissülés és gasztronómiai jolly joker. 1000-1400 Ft

P-M Chermette Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs

A Tesco Finest Cavánál jóval kifinomultabb stílus, jóval magasabb áron, ám jóval egy champagne alatt. 100% chardonnay, a dosage mindössze 5g/l. Az illat diszkrét és kifinomult: zöld alma, ringlószilva, citrusok, mandula, briós, méz és fehér virágok. Friss, közepesen testes, nagyon finom habzással, és komoly ízmélységgel. Precíz, tiszta jelleg, savhangsúly nélkül, átlagon felüli komplexitással. Minden ízében elegáns bor. Pezsgő szinten best buy 6000 forintért.