Kis klasszikus – Kiss Gábor Code 2016

Kiss Gábor (www.bortarsasag.hu)

Alapvetően szeretem Kiss Gábor borait, de a fenntartás nélküli rajongástól azért messze vagyok. A legtöbb pannon borászhoz hasonlóan, sajnos, az ő neve sem garancia az évjáratokon átívelő minőségre (természetesen, nem az évjárati különbségek kivasalására gondoltam). Ezzel együtt, amikor villányi vöröset kell ajánlanom, az első két név mindig Wassmannéké és Kiss Gáboré.

Nekem soha nem sikerül megjegyeznem, de a Code a cabernet franc álneve, az Enigma a merlot-é. Eddig mindig a Code-ot találtam jobbnak, 2016 viszont nem olyan évjárat, ami összehasonlításra csábítana. A Code-ot sem kóstoltam volna, ha egy megbízható ízlésű barátom külön nem ajánlja. Be kell vallanom, hogy a belépő- és a középkategóriás dél-pannon borok iránti lelkesedésem jó, ha pislákol.

2016 nem egy nagy évjárat vörösben, legalábbis hő és napsütés rekordokat nem ostromolt. Az ajtó ettől még nyitva maradt a kiegyensúlyozott, „klasszikus” vöröseknek. És persze a fölturbózott, kiokosított, hi-tech boroknak is. Hál’ istennek, a Code az első kategóriába tartozik.

Lenyűgözni senkit nem fog. Viszont a kóstolás három napja alatt meggyőzött arról, hogy van jövője és manipulálatlan, becsületes bor. Biztos vagyok benne, hogy 4-5 év múlva a borász nem fog miatta szégyenkezni.

Visszafogott illat, nem könnyű bármit előcsalni belőle. A harmadik napon mutatott a legtöbbet – grafit, fekete csokoládé, dohány, cseresznye és némi zöldborsó hüvelyes fajtajelleg. Az egyensúly az első kortytól rendben volt, ez egyben a legnagyobb erénye. Semmi nem lóg ki, talán a tanninra ráfér egy kis idomítás, de egy kétéves cabernet esetében ez csak természetes. A korty élő és élénk, fűszeres és cseresznyés. Viszonylag laza és jól csúszik. A lecsengés lehetne hosszabb és gyümölcsösebb, a tannin és a fanyarság pedig szelídebb. Összességében, tényleg „klasszikusnak” mondható, az egyensúly és a tisztaság, a három napnyi fejlődés ívével együtt arra utal, hogy van benne bőven tartalék.

5-6 pont, és nemzetközi mércével sajnos egyértelműen túlárazott.