Cool cat – Telmo Rodriguez Basa Rueda 2017

Én kb. 5 éve vagyok verdejo-rajongó. Azt nem tudom, hogy lehet-e verdejóból nagy bort készíteni (eddig eggyel találkoztam), de ez az az eset, amikor különösebben nem is érdekel. Nincs ugyanis még egy fajta, amelyik ennyire magától értetődően finom lenne, és, főleg, ilyen ritkán okoz csalódást. 

A verdejo majdnem mindig nagyon jó, nagy ritkán csak egyszerűen jó. Olyasmi, mint egy barátságosabb sauvignon blanc, ám aromagazdagságban felülmúlja. Míg a sauvignon blanc-nál a kommerszebb változatok egyszerre éretlenek és édeskések, a kommersz verdejónak nincsenek egyensúlyzavarai, csupán kevésbé intenzív. Az sem egy utolsó szempont, hogy verdejóban 5-6 eurótól lefelé fenyeget a kommersz, sauvignon blanc-ban viszont 10 fölött sem vagyunk biztonságban.

Itthon alig lehet verdejót kapni, viszont az egyik legjobb évek óta könnyen elérhető, és az utóbbi három évjáratban rátett még egy lapáttal.

Aki még soha nem találkozott verdejóval, az biztosan sauvignon blanc-nak szagolná. Kóstolva, némi rutinnal, több esélyünk lehet megkülönböztetni: a kerekebb sav és a maradékcukor hiánya egy direkt szivatós vakteszten gyanút kelt(het).

Színpompás, sziporkázó bor. Az illat nagyon intenzív – ananász, egres, rebarbara, mangó és a sauvignon blanc-okból ismerős fű, bodza és kandúrhúgy. Kóstolva trópusi gyümölcsök, magaslati savak, hűsítő fanyarság. Ésszel pikáns, ésszel pörgős. Itatja magát, és remek ételkísérő. Ideális ajándék és vendégváró bor, minimális lehet azoknak a száma, akiknek ne tetszene.

6 pont és 3250 Ft. Nem olcsó, nem drága. A hazai felhozatalban talán nincs is ehhez fogható univerzális közönségkedvenc.