Részemről a szerencse – Alte Keller Szendehely Zweigelt 2017

Az a baj, hogy nem hiszek a csodákban. És a Dunakanyarról is előbb jut eszembe Joni, a régió legjobb gitárosa, mint szőlő és bor. Így talán érthető, hogy csak sokhetes spéttel válaszoltam, amikor egy teljesen ismeretlen pincétől azzal kerestek meg, hogy kóstoljuk meg Szendehelyen készült zweigeltjüket. Szerzőtársaim érdektelensége miatt végül én vállaltam magamra az udvarias üzenet megírásának ódiumát, amelyben tapintatosan tudatom, hogy messze esik a kispálya a nagytól.

A minta egy nyomtató patronos dobozba szuszakolva érkezett a Magyar Posta közismerten elsőosztályú szolgáltatásának igénybevételével. Az viszont már a kellemes meglepetések közé tartozott, hogy nem filctollas palackmintát, hanem takaros címkével ellátott, piacképes bort kaptam.

Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor találkoztam ennyire üdítő, ízgazdag, jóivású magyar vörössel. Leginkább a vaskeresztesi Thom Wachter alapkékfrankosát idézi, van benne valami osztrákos precizitás és tisztaság, de simán lehet, hogy fölösleges ide néplelket vizionálni, elég lesz magyarázatként a reduktív technológia.

Az illat intenzív, a friss gyümölcs – meggy, málna, vérnarancs – és a fűszeres, fanyarabb jegyek (köménymag és tinta) izgalmas elegye. A korty vibrálóan eleven, de ez itt még véletlenül sem az éretlenség szinonimája akar lenni, hanem azt jelenti, hogy pörög, ficánkol fáradhatatlanul, miközben csupa gyümölcs (és fűszer). Nemzetközi mércével is kiváló bisztróbor. 5-6 pont.

Érdeklődésemre ezt a rövid útmutatót kaptam:

Szőlőterületünk Szendehelyen a Naszályhegy (mészkő) lábánál található. Az Ön által kóstolt bor a nagyszüleinktől örökölt “Öregszőlő” területről lett szüretelve, 30 éves tőkékről október elején. (1 ha, összesen 3,2 ha-on gazdálkodunk) 

A tőketerhelés nagyjából 1,5-2 kg-os volt (egy enyhe fagykár is segített ennek eléréseben). Nyíltkádas erjesztéssel készítettük és tartályban érleltük 1 évig. Mint azt említettem, ez a tétel az első, amit 0,75-ös palackba töltöttünk, 920 palackkal készült. Célunk egy “könnyű” jóivású, gyümölcsös vörösbor előállítása volt. A pinceár: 1750 Ft/palack. A borászat honlapja: http://www.altekeller.hu/.

Borboltok, ahol kapható: Bormánia, A Másik bolt, Borbázis és Karaffa Borszaküzlet

Utólag büszke vagyok, hogy German Dániel nekünk küldte el, és persze szégyellem magam, hogy semmi jóra nem számítottam.