Stílusos – Chateau de Fonbel 2015 St-Émilion

Jó házból, jó területről, jó évjáratból származó merlot még éppen kiköhöghető áron, de már biztos távolságban a bizonytalanságtól. A tulajdonos Alain Vauthier, a Ch Ausone társtulajdonosa, a terület St-Émilion (l. Figeac vagy Cheval Blanc), az évjárat 2015, 2010 óta az egyetlen „évszázad évjárata”, az ár tízezer forint. Miután a Ch Pey la Tour aktuális évjárata bukta a legolcsóbb szemléltető anyag a „Bordeaux for Dummies” tanfolyamhoz címet, a megüresedett posztra a Fonbel is lehetséges pályázó.

80 százalék merlot, 10 százalék cabernet sauvignon. Sem a körülrettegett, parkerizált újbordói stílbe, sem az idealizált, szikár „claret” vonulatba nem lehetne beilleszteni. Éretlenségtől és túlérettségtől egyenlő távolságot tartva, elegáns, tiszta és barátságos bor. Az illat vonzó és kulturált – cseresznye, áfonya, grafit, ánizs, fehér csokoládé és nyomokban zöldpaprika (érdekes adalék, hogy mindössze 30 százaléka került hordóba). Kóstolva közepes test, sima felszín, élénk és érett savak, jól csúszik. Kiváló egyensúly, semmi nem hívja fel magára a figyelmet. A lecsengésben meggy és krétás tannin. Nem hogy százból nem ismerném meg, de két-háromból sem.

Bordeaux-ban tükrösre csiszolták ezt a stílust. Ízlés kérdése, hogy a mértéktartásért mennyire lelkesedünk; engem, sajnos, szinte teljesen hidegen hagy, de a műfajt tanulmányozni remek választás.

A kivitelezés 8 pont, a koreográfia 6, az annyi, mint összesen 7 pont. 10400 forint, egy jobbparti bordóiért méltányos ár.