Kócos kis ördög – Casa Rojo Maquinon 2017

Prioratnál izgalmasabb borvidék nem sok lehet a világon. Kár, hogy az ismerkedés egy vagyonba kerül. Ha már nagyon nem bírok magammal, akkor a Decantalóból szoktam montsantokat rendelni, az mégis csak megfizethetőbb. (Montsantban persze nincs llicorella, de a klíma és a fajtaválaszték gyakorlatilag megegyezik.)

Hajlamos vagyok abba a hitbe ringatni magam, hogy felismerem a Priorat-jelleget. Ám közelebb lehet az igazsághoz, hogy a carignant/carinenát ismerem föl. Az általam ismert legnagyobb katalán borszakértő, Miquel Hudin szerint bármennyire szeretnék/szeretnénk még mindig nincs vakon is azonosítható Priorat karakter. Mit sem ér az extrém mikroklíma, a bakművelés, a legendás pala, a turbóterroir, amikor 10 évvel ezelőtt ugyanaz a bor még majdnem tiszta bordói blend volt, most pedig tiszta carignan. Hogy két itthon is könnyen elérhető példát vegyünk, a Torres Salmos és a Palacios Camins pl. kiváló borok, de élő ember meg nem mondja, hogy egyazon borvidékről származnak.

A Casa Rojo Maquinon szerintem tipikus Priorat. Ami a gyakorlatban mindössze annyit jelent, hogy látni vélem benne a carinenát, hiszen árad belőle a meggylikőr és fickós a sav. Csak az a bökkenő, hogy 100% garnacha (legalábbis papíron). Én könnyebben elhinném, hogy színtiszta carinena. Akkor mégiscsak mindent visz a terroir? Szerintem máshol van a kutya elásva, de ez részletkérdés, a lényeg, hogy a bor jó.

Középhaladóknak azért nem ajánlanám. Túl könnyű lenne annyival lesöpörni az asztalról, hogy túl sok mindenből. Aki viszont ismeri és szereti Prioratot/Montsantot vagy egyszerűen nyitott az új kalandokra, az meg fogja találni a számítását. Kissé édes tónusú, de túláradóan gyümölcsös, virágos, fűszeres, a magas alkohol ellenére friss és valahogy képes a narancsillatú mediterrán éjszakák hangulatát felidézni (Noches en los jardines de España). A Burgundia vallás hívei jobb, ha távol tartják magukat tőle, másokat talán elbűvöl ez az egzotikus napenergiabomba. Ha engem kérdeznek, ezerszer inkább egy ilyen ördögfióka, mint a Finca Dofi eminens sótlansága.

6 pont és 5500 Ft.