Osztályelső – Clos de los Siete 2015

Bár volt időszak, amikor úgy tűnt, hogy Robert Parker ördögi tervét valóra váltva Michel Rolland visszafordíthatatlanul globalizálja és uniformizálja a borvilágot, én ritkán találkoztam az általa készített vagy a receptjét követő borokkal. Van azonban egy olyan bor, amelyet magyarországi megjelenése óta ismerek, színtiszta Michel Rolland termék és óriási utat járt be.

A Clos de los Siete egy Argentínában létrehozott francia sziget, ahol a 7 tulajdonos 850 hektáron művel szőlőt. Rolland az egyik a hétből, egyben a főborász. A 2015-ös 60 százalékban malbec, a többi bordói fajta plusz syrah.

Szerintem is (fotó: http://www.deutschfamily.com)

A komplex és egyedi illatban szójaszósz, szeder, dohány, kékvirágok és naspolya. Kóstolva jó közepes test, kiváló egyensúly, rétegzett korty, amiben az érett gyümölcs sós, umamis jegyekkel váltakozik. A lecsengés is élénk, friss és árnyalatokban gazdag. Talán az esős, hűvösebb évjáratnak is lehet ebben szerepe, mindenesetre én semmi újvilágit nem érzek benne, és a régi vádak is lepattannak róla (barrik overkill, alkoholédesség, túlextrahálás etc.). Karakteres, elegáns és finom bor.

5 évvel ezelőtt minden második bort azzal próbáltak meg eladni, hogy minerális. Nem tudom, hogy az umami befuthat-e hasonló karriert, de ha igen, akkor ez a bor az élbolyban lesz.

7-8 pont és aki bordói jellegű házasítást keres, annak most nincs jobb tippem jobb áron. 6950 forintért best buy.