Hófehérke kontyalávalója – Tesco Finest Pinot Grigio 2018

Borkritikust leghatékonyabban olyan fotóval lehetne zsarolni, amin cigizés közben pinot grigiót kortyolgat egy teraszon. Hitelrontó potenciálban fölötte áll minden más fajtának. De miért ennyire rossz a pinot grigio híre?

Egyrészt, mert rendkívül népszerű. Amennyiben a kínálat a kereslettel mozog, akkor sokat mondó fun fact, hogy az ezredfordulót követő másfél évtizedben 532 százalékkal nőtt a termőterülete. Másrészt, mert rendkívül silány. A borvilág egyetlen hivatásos szatirikusa, Ron Washam szerint „olaszul a ’pinot grigio’ azt jelenti, ’víz’”. Koncentrációt várni tényleg dőreség lenne: a legnagyobb pinot grigio gyárak földjén, Friuli Venezia Giuliában az IGT szabályozás 190hl/ha hozamot engedélyez.

Én azonban a másik irányból jövök: első nagy fehérboros élményem Bussay László 2003-as szürkebarátjához kötődik, és ittam már emlékezetes pinot gris-t Elzászból, sőt, pinot grigiót is Déltirolból. Az olcsó szupermarket tölteléktől viszont mostanáig tartózkodtam. Feleségem szúrta ki, hogy a Tescóban a Finest Pinot Grigiót féláron adják, és 900 forintért egy próbát csak megér. Ráadásul, nem is Friuli Venezia Giuliából származik, hanem Trentinóból, ami, ugye Déltirollal határos.

Ha minden pinot grigio ilyen lenne – és ennyiért -, kevesebben sopánkodnának. A legerősebb benyomásom az volt, hogy olyan, mint egy piros alma borban elmondva. Az alkesz Hófehérke kétszer is beledugná a nyelvét bármilyen ronda szipirtyó kínálja. Az illat nem különleges, nem komplex, viszont tiszta és intenzív – a piros almán kívül rebarbara, citrus, nektarin érződik, de ezek csak aláfestenek. Olcsó tömegborként nagy erénye, hogy nyomokban sem hasonlít sauvignon blanc-ra, és nemcsak illatban, de kóstolva is mentes minden borhibától. Testre közepes, az egyensúly jó, a savak élénkek, de nem tolakodóak. Sima felszínű, tiszta ízű, kulturált bor. Jó inni. Teljes áron sem ráfizetés, 900 forintért best buy. 4-5 pont.

Ezek után kíváncsi lettem a borászatra is: a helyi viszonyokra jellemző módon, a Cavit egy méretes szövetkezet 4500 taggal. Jól dolgoznak.