Tiszta forrás – Györgykovács Olaszrizling 2016

Györgykovács Imre (fotó: www.bortarsasag.hu)

Az angol nyelvű univerzumban Somló első számú kalauza Alder Yarrow, aki a 2012-es Pannon Bormustrán habarodott bele a juhfarkba, majd 2016-ban visszatért Magyarországra, hogy színről-színre láthassa álmai terroirját. A gondosan dokumentált többnapos látogatás során még egy eredeti és egészen hihetőnek tetsző magyarázattal is előállt a somlói borok különleges aromavilágának és textúrájának magyarázatára (spoiler: forrásvíz).

Györgykovács Imre számomra Somló vezéralakja, egyúttal az olaszrizling egyik nagymestere. Yarrow-i szemszögből a sors különös fintora, hogy talán ő az egyetlen neves somlói termelő, akinek nincs juhfarkja.

A minibirtok válaszúthoz érkezett. Mivel a Györgykovács házaspár már nem tudott megbirkózni a szőlőmunkával és a szürettel, eladták a furmint és hárslevelű területeiket a helyi óriás Kreinbachernek, így az eredetileg is csupán 0.8 hektár tovább zsugorodott. Miután különböző okokból annyi borhősömet veszítettem el az elmúlt évtizedben – Bussay, Bukolyi, Tóth István stb. – tartok tőle, hogy ennek az alagútnak a végén sem lesz fény.

Somló (fotó: www.kreinbacher.hu)

A 2016-os Olaszrizlingben azonban semmi nem utal az átmenetre vagy a búcsúra. Egy szinten van a valaha készült legjobbakkal, magabiztos, tájhű és tipikus.

Az illat mély és összetett – a fő áramlat meszes, umamis, sós, kútvízre és tengeri permetre emlékeztet. Gyümölcsöt csak nyomokban tartalmaz; a kiegészítő jegyek: méz, birsalma és mezei virágok. Elég koncentrált, tele van energiával, mindenféle hullámhosszon rezgő savakkal és intenzív, pikáns zamatokkal. A lecsengés hosszú, sajátos sós és mézes jegyekkel. Különleges, emlékezetes bor.

7 pont és 6000 forint. Továbbra is fárosz a magyar borok mezőnyében.