Új kedvenc Szekszárdról – Mészáros Grandiózus Malbec 2016

Fotó: borbolt.hu

A hősidőkből fel tudok idézni szekszárdi vörösöket, melyek kétségtelenül lenyűgöztek annak idején – Vesztergombiék 2003-as Cabernet Sauvignon Reserve-je jut elsőként eszembe, az a bor mindenkit megvett, Alföldi Merlot-tól Dagadtosig -, mégis, hosszú ideje meggyőződésem már, hogy a borvidék rossz lóra tett a bordeaux-i fajtákkal. Különösen az uralkodó merlot-val és a cabernet franc-nal: nem illenek ezek a klimatikus adottságokhoz, sem a helyi borkészítési stílushoz; boraikat én közönségesen behízelgőnek és édesnek, egyszersmind zavarbaejtően zöldnek találom.

Az olasz, esetleg spanyol kékszőlők gyakorta rusztikus karaktere jótékonyan mosná el az újvilági mázat (a Borrajongós Akovval nagy egyetértésben vallom, Szekszárd a magyar Chile), erre nekem a Heimann Sagrantino már önmagában igazolás, de úgy tűnik, hogy Bordeaux-nál maradva is létezik egy életképes lehetőség, mégpedig a malbec (csak a rend kedvéért, a bordeaux-i fajtakör hat vörös tagja a két cabernet, a merlot, a carmenére, a petit verdot és a malbec).

A 2016-os Mészáros Grandiózus Malbecet kuriózum mivolta miatt vettem le a polcról (no és persze, mert nevével ellentétben ára kevésbé nagyzolós), és igazán kellemes csalódásnak bizonyult. A bordeaux-i vérvonal nyilvánvaló már a roppant fűszeres illatból, paprika helyett azonban szegfűborsot és zöld borsot kapunk. Elmaradnak a pannon-bordói közhelyek és botlások, magyar vörösben ritka mód szép és szépen integrált a hordó, közepes a test, a franciák összecsiszoltsága, kiforrottsága és eleganciája árad a borból. Ilyen pallérozott szekszárdival nem gyakran találkozom. 6 pont és egyértelmű ajánlás (cca. 4500 Ft, számtalan webshopban és borszaküzletben kapható, keressenek rá; az Auchan 4000 forintos ára tűnik a legkedvezőbbnek, én az Aldiban még ettől is olcsóbban bukkantam rá).