Gyűjteném – A. Gere Villányi Franc 2016

Új név és új dizájn (fotó: https://pinceszet.gere.hu)

Az új címke a generációváltás előszele, az A. Gere már Gere Andreát és ifj. Gere Attilát is jelentheti. Az eredetileg Weninger-Gere Cabernet Franc-ból lekopott a Weninger (noha a bor továbbra is a Weninger-Gere fejléc alatt szerepel a honlapon). A kisebb formaingadozásokkal együtt ez a bor minden évjáratban versenyben van a legjobb magyar CF címért.

A tesztben, ahol a Schieber volt a szenzáció, ez a bor volt a papírforma. Holtversenyben végeztek az élen (honourable mentions: Takler Szenta-hegyi CF 2016 és Mészáros Pál Classic Selection 2016; szégyenpad: Mészáros Pál Classic Selection 2015, Heimann Barbár 2016 (ez kakukktojás volt, 35 százalékban CF) és Ruppert Villányi Franc 2015). A vakszakasz után még jött egy veterán tiszteletkör, ahol a Malatinszky Kúria CF 2002 és a Vylyan CF 2002 bizonyították, hogy van a fajtában és Villányban fantázia és potenciál.

Jelenlegi állapotában az extra minőségű hordó határozza meg. Ez nem azt jelenti, hogy szénné lett barrikolva, hanem hogy annyira minőségi kezelést kapott, amire az ember felkapja a fejét, és bizalmat ébreszt a jövőt illetően. 2016-ban nem dőltek hőrekordok és nem fenyegetett aszály. Az illatban ugyan bevillan a zöldborsó hüvely, de ez inkább csak háttérzaj. Egyébként a forróság hiánya pozitív módon nyilvánul meg: élénk, dinamikus, jó egyensúlyt mutató bor.

Az illatban a meggyes, szedres, szilvás gyümölcsösség mellé narancs és vanília társul, amit ánizs és dohány egészít ki. Intenzív és vonzó. Kóstolva még érződik, hogy fiatal, nagy a forgalom, de nem kaotikus. Sav, test, tannin nagyjából pariban, most nem tűnik úgy, hogy bármelyik gátja lehetne a későbbi kiegyenlítődésnek. Hosszú lecsengés, némi alkoholos hévvel. Ígéretes bor.

6-7 pont és megkérik az árát: 8550 Ft.

Összességében a Schieber nagyobb élményt nyújtott, amit lehet azzal kontrázni, hogy kétszer annyi idős, mint a Gere, amire lehet azzal rekontrázni, hogy már megérkezett oda, ahová a Gere éppen csak elindult.