Uralt erő – Laposa Furmint „Kőkövön” 2017

Lehetnek ennél jobb, nagyobb, fontosabb furmintok, nekem azonban ez a kedvencem az elmúlt néhány év kínálatából. Annyira megfogott, hogy előhívtam a gondolatkísérleti mérleget, és örömmel állapítottam meg, hogy a furmint akár fel is zárkózhat a most életük formáját futó második ligás fajták mellé (albarino, godello, vermentino, falanghina, carricante és társaik).

A Kőkövön szőlője a Köves-hegyen terem, a Káli-medencében és nemzetközi szinten is igényesen és okosan elkészített bor. 3 rész érett hordóban, 7 rész acélban, ami számomra nyerő receptnek tűnik. Kellően elegáns és szalonképes, a fajta erejének megtörése nélkül.

Az illatban kezdetben finoman érződik a fa, ám idővel a kovaköves, ásványos, füstös jegyek kerekednek felül. Nem gyümölcstelen, de a gyümölcs csak háttér motívum, nehéz lenne konkretizálni. Közepesnél testesebb, sűrű, olajos, pikáns, sós, fanyar, és bár a gyümölcs ismét csak kíséret, az egész valahogy finom és felvillanyozó. Halványan emlékeztet egy szépen beérett somlói juhfarkra. Az egyensúly kiváló, a sav rövid és hosszú hullámon is szépen muzsikál. Perces lecsengés.

Összességében kerek, nagyvonalú és csiszolt bor, amelynek sikerült megőriznie a fajta rusztikus jellegét és erejét. 7 pont és alig 10 euró (ennyiért Tokajban legfeljebb nevet adnak).