Etalon – Domaine de Bellene Savigny-les-Beaune blanc 2017

Engem irritál ez a nagy haptákban állás Burgundia előtt. Egyrészt mert a borok, amelyek a haptákba vágódást indokolttá tehetnék, ritkán kötnek ki az én poharamban. Másrészt, kezdem unni, hogy minden második borvidék a dűlőosztályozásban és a parcellapalackozásban látja az üdvözülés útját. Ugyanakkor a lelkem mélyén érzem, hogy a jó burgundinál nincs jobb.

Gyorsan tegyük hozzá: a rossznál sincs sokkal rosszabb. De ami igazán fáj, az az epigonok silánysága, a perifériák perifériáin összemókolt chardonnay-k és pinot noirok, amelyekre annyi éven át költöttem én is a tanulópénzt. Ma már hajlok arra, hogy a halevés mintájára itt is meg lehetne fogalmazni egy aranyszabályt: ne igyál chardonnay-t/pinot noirt olyan helyről, ami 100 km-nél távolabb esik Beaune-tól. Ehhez, sajnos, tartozik még egy fontos kiegészítés: és kerüld azt, amelyik 25 eurónál olcsóbb!

Amennyiben a 25 euróval nem lőttem nagyon mellé, ez a bor ár szempontjából a komolyan vehetőség alsó határán fekszik. Ismerve valamelyest az utóbbi években kialakult hisztérikus keresleti piacot Burgundiában, tulajdonképpen rejtély, hogy miért ilyen olcsó, és miért jutott belőle Magyarországra is. A hátteret idevetítve a talány csak fokozódik: ezt a fél hektárnyi szőlőt az 1930-as években telepítették.

Milyen a bor? Kifinomult, elegáns, hibátlan. Nyilván, beállítottság kérdése, de velem már többször előfordult, hogy egy elég jó burgundi fehér mellett minden más fehér naiv művészetnek hatott. A chardonnay persze nem egy zúzós műfaj. Olyasmi ez, mint a csöves erősítő: új horizontokat nyit a transzparencia, a természetes hangzás terén, viszont 10 W a maximális teljesítménye és vagyonokba kerül.

Az illat is pasztellszínű, citromtorta a szomszéd szobából, a leghalványabb zöld, kandírozott narancshéj és szerecsendió. Kóstolva gyakorlatilag tökéletes: gömbölyű, hibátlan egyensúly. Az ízek sem sokkal plasztikusabbak, mint az illat – ananász, fehérhúsú őszibarack, nem savanyú citrus aromák -, de ez semmilyen hiányérzetet nem okoz. Kerek, friss, érett sav, ami inkább vibrál, mint repít. A korty vége finoman cseres. Nagyon hosszú lecsengés. Szlogenesítve: sok mindenből egy kevés, ízléssel, harmonikusan.

7-8 pont és 11750 forint. Nekem ez sok pénz, de nem kidobott: az ilyen viszonyítási pontok ismerete nélkül nehéz lenne térképet rajzolni.