A nappaliba is kiakaszthatod – Leitz Magic Mountain 2016

Eszem ágában sem volt a lapokat előre leosztani, de tanmesét tervezni sem lehetett volna jobban. A koncepció mindössze annyiból állt, hogy  megkóstolom szakállas kedvencemet a lehetséges új kedvencem mellett abban az árkategóriában, amit még megengedhetek magamnak. Aztán menet közben kiderült, hogy a Magic Mountain a Van Volxem Alte Reben jóarcú párja.

Ez az az eset, amikor a pontozás a lényegről hallgat. Értékben nincs igazán különbség, ám a két élmény egymás inverze: ahol az egyik hasít, a másik ott kushad, és vice versa. Az alku feltételei egyértelműek: a Leitz megkímél a kénköves pokoltól, viszont elmarad a tűzijáték.

A 2016-os Magic Mountain magas szinten hozza azt, ami egy német rieslingtől ezen az árszinten elvárható. Tiszta, precíz, jól definiált, hűvös, citrusos aromákkal nyit. A korty lineáris, átlagos koncentrációval, enyhén krémes textúrával, élénk, kerek savakkal és mandarinos, kandírozott citromhéjas jegyekkel. A lecsengés hosszú, teljesen száraz. Csendesen magabiztos, ahogy a választékos angol mondaná.

A Leitz az ábrázolástan szabályait ismerő és tiszteletben tartó művész figuratív alkotása, a Van Volxem kompozíciós megfontolások nélkül viszi vászonra egy autodidakta zseni lobogó látomásait. Az előbbi szép és otthonosan ismerős, az utóbbi nyugtalanító és mégis vonzó. A kettő egymás mellett kóstolva több, mint egy meg egy.

7 pont és 6600 Ft  (ez hat palacknál lemegy egészen 5300-ig).