Könyvpremier: magyar borkalauz angol nyelven – Discover Hungarian Wine: A Visitor-Friendly Guide

Mit teszel, ha külföldi borkedvelőként Közép- és Kelet-Európa országait járva hiába keresed az útbaigazító irodalmat? Felfedezed magad a régiót és könyvet írsz belőle. De hagyom Matthew Horkey-nak, hogy szerzőként elmesélje a frissen megjelent Discover Hungarian Wine: A Visitor-Friendly Guide sztoriját.

Matthew, mesélj magadról, magatokról, honnan indult ez a történet!

Koreában születtem, de egy michigani (USA) farmer család adoptált, akik közép-európai gyökerekkel rendelkeznek – innen a Horkey név. A bor semmilyen szerepet nem játszott nevelkedésem során, a családom nem fogyaszt alkoholt. Az egyetemen elmentem a Kerülőutak (Sideways) c. film bemutatójára, és lenyűgözött a bor intellektuális dimenziója. Akkor elhatároztam, hogy meg akarom ismerni a bort.

Iskolavégzéskor történt meg az én ráébredő boros pillanatom. Egy európai, hátizsákos utazáson történt, hogy Luccában, Toszkánában a barátaimmal kirendeltünk egy litert a ház borából (sangiovesét). Annyira lenyűgözött a bor illata, hogy nem bírtam abbahagyni a kancsó szagolgatását – a barátaim biztosan bolondnak néztek.

Ezt követően ugyan kóstolgattam borokat, de egészen addig nem szippantott igazán magába a dolog, amíg a doktori cím megszerzése után Szingapúrba nem költöztem. Ott találkoztam Charine-nel, aki már akkor komoly borőrült volt. Közösen kóstolgattunk minden nap, és hetente jártunk borvacsorákra és más rendezvényekre.

A párommal, Charine Tannel ketten alkotjuk az Exotic Wine Travel formációt. Minden időnket kiteszi a nagyvilágban utazgatás, egyedi és izgalmas borokról írás, előadás és videók készítése. Évente általában 4-5000 (palackozott) bort kóstolunk. Ez időnként fárasztó tud lenni, de mindig izgalmas.

2015 tavaszán otthagytam a munkámat, Charine pedig a céges karrierjét. Nekivágtunk, hogy beutazzuk a világot. Az első néhány hónapban nyilvánvalóvá vált, hogy minden időnket és pénzünket borászatok látogatására és borok kóstolására áldozzuk. Mikor elkezdtük bejárni Törökországot, Grúziát és Örményországot, ráébredtünk, hogy nem sok inforámció érhető el az innen származó borokról (időközben a grúz borok jelentős népszerűségre tettek szert).

Charine mindig is Burgundia-fanatikus volt, míg én az olasz borokért rajongtam. Azonban nem voltunk jegyzett nevek a borbizniszben, nem tudtunk belevágni, hogy ezekről az elismert borvidékekről írjunk. Akkor úgy döntöttünk, rejtett és egzotikus országok borairól fogunk írni, könyveken és Exotic Wine Travel weboldalunkon keresztül.

Első könyvünk az Uncorking The Caucasus: Wines from Turkey, Armenia, and Georgia (A Kaukázus kiszabadítása a palackból: Törökország, Grúzia és Örményország borai) volt. Szerény kezdet,  azonban harmadik könyvünk, a Cracking Croatian Wine: A Visitor-Friendly Guide (A horvát bor felfedezése: a túristabarát kalauz) világviszonylatban második helyezettként Gourmand díjat nyert Best Wine and Spirits Tourism Book (legjobb boros és párlatos túrista könyv) kategóriában. 

Bízunk benne, hogy a Discover Hungarian Wine: A Visitor-Friendly Guide még jobban sikerül. 

Hogyan került képbe a magyar bor?

Győrffy Zoltánnak [Pécsi Borozó] köszönhetjük a pillanatot, mikor először lázba hozott minket a magyar bor. 2016-ban részt vettünk két, egymást követő  mesterkurzuson. Az első témája a 2010-es évjárat bordeaux-i borai voltak (3-5-ik osztályozott birtokok), míg a másodikat Zoltán tartotta a villányi franc-ról. Lenyűgözött minket, ahogy a villányik állták az összehasonlítás próbáját. Akkor fogadalmat tettünk, hogy mélyrehatóan beleássuk magunkat a magyar borba.

2017 őszén megérkeztünk, hogy felfedezzük a magyar bort. Harmadik könyvük kiadása után voltunk éppen, a következő lefedendő téma után kutatva. Amint nekiláttunk a termelők meglátogatásának, tudtuk a szívünk mélyén, hogy csinálni fogunk egy könyvet a magyar borról. Hat hét alatt felkerestünk borászokat Villány, Szekszárd, Eger, Tokaj, Balaton, Somló és Neszmély borvidékén. A borok minősége lehengerelt minket.

A követkeő két év folyamán visszajöttünk Magyarországra, amikor csak tudtunk. Borjegyzeteket és tapasztalatokat gyűjtöttünk, a könyvre való felkészülés céljából. Újabb termelőket kerestünk fel olyan borvidékeken, mint Etyek, Mór, Kunság és Hajós-Baja.

A magyar bor iránti felcsigázottságunk egyre csak nőtt, de a félelmünk is. Hatalmas a kisméretű, rejtőzködő borászatok száma, és a nyelv igazi akadályt jelentett. Nem voltunk benne biztosak, hogy rendelkezünk az elképzelésünknek megfelelő könyvhöz szükséges rálátással.

Ahogy egyre több magyar témájú cikk jelent meg weboldalunkon, folyamatosan kaptuk az emaileket szommeliéktől és egyéb szakmabeliktől, akik többet szerettek volna tudni Magyarországról. Sokan fordultak hozzánk azzal, hogy “amikor Magyarországon jártam, ránéztem az itallapra és összezavarodtam”.

Számos ilyen email és hozzászólás után elhatároztuk, hogy teljes gőzzel belevágunk a könyv-projektbe.

Mit gondolsz a magyar borok minőségéről?

Őszintén azt gondoljuk, hogy Közép- és Kelet-Európa legizgalmasabb borainak egy része Magyarországról kerül ki. Ugyanakkor a legtöbb borértő olvasott Tokajról, de meglepő azok száma, akik ennek ellenére még egyetlen palackot sem kóstoltak. Illetve azok közül, akik már kóstoltak, rengetegen vannak, akik más  borvidékről nem próbáltak még ki semmit.

 Amit annyira érdekesnek találunk Magyarországgal kapcsolatban, az a stílusok hatalmas száma. Eger és Szekszárd bikavéreitől Somló hordós erjesztésű fehérboráig, Magyarország igazán tartalmas borokat kínál. Az emelkedett savtartalom és a jól fogyaszthatóság szintén vonzóvá teszik a magyar bort, különösen, hogy a borvilág ebbe az irányba tart.

Charine-nel mindketten odavagyunk a száraz szamorodniért, ahogy a jól elkészített somlóiért is. Ő imádja az erőteljes, strukturált villányi franc-okat, míg én szívesen választom a hozzáértéssel készült bikavért, mind az egrit, mind a szekszárdit. A helyi szőlőfajták, mint a furmint, hárslevelű és a juhfark fantasztikusak, de engem még mindig foglalkoztat az olaszrizling. Utóbbiból sokat kóstolunk a környező országokból is, és néhány a legemlékezetesebbek közül magyar volt.

Mesélj egy kicsit az új könyvetekről, a Discover Hungarian Wine: A Visitor-Friendly Guide-ról!

A könyvet mind kezdő, mind haladó borkedvelőknek, szakmabeliknek szánjuk, akik fel akarják keresni Magyarországot, vagy többet szeretnének tudni a borairól. A könyveink egyszersmind emlékeket idéznek fel azokban, akik ezekhez az országokhoz köthető gyökerekkel bírnak, segítenek számukra jobban kötődni az örökségükhöz.

A könyv praktikusan épül fel, tárgyalja mind a 22 borvidéket, borajánlásokkal egyetemben. Olyan helyi szakértők közreműködését is tartalmazza, mint Ercsey Dániel, Győrffy Zoltàn, Cartwright Éva, és még sorolhatnám a neveket. Külföldi szakértőket is megszólaltatunk, mint John Szabo, MW Elizabeth Gabay és Caroline Gilby.

A könyvhöz nem kapunk támogatást. Minden bevételünk a Kickstarterből [kickstarter.com, közösségi finanszírozó oldal, a könyv ezen keresztül készül – a szerk.] származik, hogy kompromisszumok nélkül írhassunk őszinte és elfogulatlan könyvet a magyar borokról.

A könyv Kickstarter oldala: Discover Hungarian Wines.

One thought on “Könyvpremier: magyar borkalauz angol nyelven – Discover Hungarian Wine: A Visitor-Friendly Guide

  1. Pingback: My Homepage

Comments are closed.