Nyerő páros – Auchan Languedoc

Az Auchan új kollekcióját nagyszabású őszi akciózással vezették be, de ez a két bor csak újdonság volt a választékban kedvezmény nélkül. Azoknak, akik hozzám hasonlóan rá vannak csavarodva a GSM-vonalra (grenache-syrah-mourvedre), ünnep minden újabb, tisztességes darab felbukkanása a magyar piacon. 2500 forint elegendően soknak tűnt ahhoz, hogy a totál gagyi csapdát elkerüljem, ráadásul Languedoc nem az a puccos borvidék, ahol ennyi pénzért csupán nevet adnak. Amúgy meg nevet sem adnak: mindkettő rangrejtett, Auchan-árva (egyébként a viccesen hangzó Vignobles Jeanjean termékei), és Corbières Boutenac vagy Minervois la Livinière sem olyan apellációk, amitől az ember önkéntelenül a hitelkártyájához kap.

A számításaim ezúttal messzemenően beváltak. Ugyan egyik sem GSM, de ez legyen a legnagyobb baj.

La Côte Qui Descend – Minervois la Livinière 2016

Syrah, carignan és grenache egy kiváló évjáratból. Minden ízében érződik, hogy markáns fajtákból készült tőrőlmetszett déli bor. Ráadásul, nagyon jól elkészített bor. Az illat komplex és karakteres, gazdagon gyümölcsös (a fekete oldalra húz), gazdagon fűszeres (oregánó, borókabogyó) és határozottan földes (ázott erdei talaj). Izgalmasan billeg a vonzó és a furcsa határán. Kóstolva remek az egyensúly, nem túl testes, nem alkoholédes, nem tömény, sőt, mediterrán bornak kimondottan friss, tiszteletreméltó ízmélységgel. A cseresznyés, vörös áfonyás aromához vadhúsos fanyarság társul. A lecsengés szedres, enyhén kesernyés, fűszeres, teljesen száraz és hosszú.

Minimum 6 pont és 2500 Ft.

La Résurrection d’un Cépage – Corbières Boutenac 2017

A névben szereplő feltámasztott fajta a carignan. Ez tehát egyáltalán nem GSM. A carignan a francia déli végek és Spanyolország észak-keleti részének lenézett, tömegtermelésre beállított vaddisznó fajtája volt, amit aztán a kivágási támogatásokkal sikerült visszaszorítani. Az utóbbi 10-15 évben, főleg Prioratnak köszönhetően, jelentősen nőtt a presztízse. „Mindenből sok” típusú fajta: magas alkohol, magas sav, magas tannin, sötét szín.

Ez az egyik legjobb carignan, amit valaha kóstoltam. Nagyon érett, behízelgő, édes tónusú bor. Az illatban a fő motívum a cseresznyelikőr és a cseresznyebefőtt, amit virágos, kakaóvajas, borókabogyós felhangok kísérnek. A korty szaftos, enyhén alkoholédes, a gazdagsága ellenére is friss. Komplexitásban és szerkezetben elmarad a Minervois-tól, viszont sokkal megnyerőbb. Biztos vagyok benne, hogy ez is szépen fog érni (talán 2-3 év múlva köszönthet be a fénykor).

6 pont és 2500 Ft.

Aki még nem szeretett cotes du rhone-t vagy carignant, azt nem biztos, hogy ezek a borok egyből meggyőzik. És aki minden este CdP-pal vagy hermitage-zsal öblöget, azt sem. Mindenki más meg fogja találni a számítását.