Befektetés – Saint Cosme Cotes du Rhone 2017

Hivatalosan a boruniverzum best buy galaxisának állócsillaga, saját észleléseim alapján inkább szeszélyes kvazár. Kb. 10 éve ismerem, és a kezdeti lelkesedésemet néhány drámaian nyers és reduktív (leánykori nevén: büdös) évjárat annyira lehűtötte, hogy talán 3 éve is megvan annak, hogy utoljára próbálkoztam vele. Ez viszont bombajó.

2017 meleg, aszályos évjárat, alacsony hozammal, sűrű, telt borokkal. Az ilyen évjáratok esélyt adnak a magasabb hozamra beállított szőlők teljes beérésére, vagyis nagyot mehetnek az alapok (a csúcsboroknál fordított a helyzet, ott megnő a túltolás kockázata).

Az illat bontáskor még meglehetősen kialakulatlan, élesztőt idéző elemek keverednek redukciót idéző szagokkal, és kóstolva is inkább a jó szándék érzékelhető, mint a konkrét irány vagy a határozott forma. De már ekkor sem taszító vagy kellemetlen – nem hernyó ez, hanem félig áttetsző báb. 24 órával később kétség sem férhet hozzá, hogy ebben az árkategóriában kiugróan értékes anyag: minden megvan benne, ami egy komoly borhoz elengedhetetlen, van széle, hossza, magassága, sava, borsa, gyümölcse. 36 órával később pedig már szárnyal, az első napi bizonytalanságot impozáns magabiztosság váltja fel. Egy észak-róni syrah-nál gyümölcsösebb, teltebb, nehezebb, de ez sokak számára csak előnyt jelent. Ez az a bor, amit érdemes lenne egy-két évre elfektetni, aztán dicsekedni vele fűnek, fának.

7 pont és 3800 Ft teljes áron. Úgy is best buy, de a finewines.hu-nál nem nehéz lejjebb szorítani: 3 palacknál 10%, 6 palacknál 20% a kedvezmény (random válogatásra). Vagyis kiskartonba beleaprítva ez a bor 9 euró. Nem sok vörös lehet a piacon – pláne nem syrah -, ami ilyen kevésért ilyen sokat ad.