Közhasznú cabernet – Günzer Zoltán Cabernet Sauvignon 2017

Egy váratlanul érkezett felkérés nyomán (vidéki étterem, külföldi vendégek, magyar borkultúra népszerűsítése) ki kellett lépnem a buborékomból, és ez bámennyire kényelmetlen érzés, a tanulságok utólag kárpótoltak. Hitvány előítélet, ám a buborék fontos alkotóeleme, hogy villányi cabernet sauvignont nem vásárolok. Értelemszerűen, ennél a kategóriánál kénytelen voltam blöffölni, és mivel nálam Günzer Zoltán a szelíden árazó, precízen dolgozó villányi borászok minihalmazának tagja, ráadásul 2017-ben az alapborokhoz is lehetett érett szőlőt szüretelni, noch dazu, éppen akciózzák, ezt választottam. Volt bennem egy adag vizsgadrukk, amikor a próbakörben ehhez a borhoz értünk, de nem buktatott le.

A Günzer Zoltán és az évjárat hipotézis is működött. És egyelőre az a rögeszmém sem szorul felülvizsgálatra, miszerint az alap- és középboroknál alkalmazott szerényebb hozamkorlátozás, alacsonyabb pörkölési együttható és egyszerűbb képletek összességében ihatóbb és problémamentesebb borokat eredményeznek, mint a nagyot akarás a felvégeken.

Az érett cabernet sauvignon csábítóan mély illatával fogad, feketeribizli, málna, cseresznyelikőr és őrölt piros paprika, amelyet a hordós érlelés ánizsra és szerecsendióra emlékeztető jegyei színeznek tovább. Közepesen testes, a frissen szedett gyümölcs intenzív zamatával és élénk savaival. A lecsengés hosszú, finoman csersavas és gazdagon gyümölcsös.

A minőségellenőrző kontrollcsoport legalább fele azonnali beszerzési szándékának adott hangot, és én is elégedetten dőltem hátra. Néhány nappal később vettem egy palackkal magamnak is, és az egészpalackos, hazai pályás kóstolás után is tartom, hogy kiváló vétel. Igaz, hogy a cabernet sauvignon iránti vágyam nem éledt újra, és voltak pillanatok, amikor az alkoholt és a medvecukrot az optimálisnál többnek éreztem, de ez egy ízgazdag, szaftos, friss, szórakoztató bor, amit azonnal beutalok a best buy rovatunkba. 5-6 pont.