Vakok között Sólyomszem – Folly Arborétum Boróka 2018

Szüleim a közelmúltban megleptek egy 2 literes, koronazáras Nyári Ödön Olaszrizlinggel. Néhány éve már kóstoltam ezt a folyóborszerűséget, akkor is briliáns volt, most is lenyűgözött. Nemcsak azért mert 1800 forint a pincénél, hanem mert megmutatja, hogy milyen az olaszrizling pőrén (szerintem). Az élménytől megrészegülve vettem egy kiskartonnyi olcsóbbnak mondható bort innen-onnan. Azt reméltem, hogy amennyiben Nyári Ödönnek sikerült 675 Ft/palack áron ilyen remek bort készítenie, akkor nem irreális elvárás, hogy háromszor ennyiért kereskedelmi forgalomban is adjanak jó alapbort.

Csúnyán pofára estem. Zömmel éretlen, rendezetlen, maszatos borokat kaptam. A jegyzetelés többnyire két szó után elakadt, így most csak névsorolvasást tartok. Ha engem kérdeznek, őket kerüljék: Szeleshát Nemes Rizling 2018, Bussay Mura 2018, Szászi Olaszrizling Badacsony 2018, Böjt Egri Csillag 2018, Heimann SXRD 2017, Pálffy Olaszrizling 2018. Két bornál úgy éreztem, hogy ha nem is ragadtak magukkal, a pénzemért tisztes ellenszolgáltatást nyújtanak: Kislaki Bormanufaktúra Jánoshegyi Kékfrankos 2017 és Káli Balázs Tramini 2018. És végül akadt egy, ami igazán tetszett: Folly Arborétum Boróka 2018.

Árához – és a fent vázolt kontextushoz – képest meghökkentően profi bor. Az hagyján, hogy mentes minden technológiai gikszertől, de finom ízléssel házasították nem éppen haute couture fajtákból (olaszrizling, muscat ottonel és szürkebarát).

Intenzív, zöldbarackos, kandírozott citromos, levendulás illat, zamatos korty, egyszerre feszes, szaftosan gyümölcsös és kellően vastag. A savaknak és a fanyar, pikáns jegyeknek köszönhetően az alapvetően tetszetős jelleg izgalmas csavart kap. Ez lehet az, amit az angol „nervous elegance”-nek hív. Ha félig behunyom a szemem, talán Dél-Tirol is felsejlik a háttérben. Kompakt, modern, finom és üde bor.

6 pont és 2000 forint körüli árával best buy.