Hamvas báj – Balassa Tokaji Furmint 2018

Ahol Szilágyi, ott Balassa, és fordítva. Nekem ugyan fogalmam sincs, hogy a vektorok hogyan erősítik vagy oltják ki egymást, de a korreláció ténye nyilvánvaló, és ezúttal mintha borban is megnyilvánulna az együtt járás. Ez a Balassa Furmint ugyanis a Gizella Furmint tükörképének hat: hasonló jelleg, egyensúly és minőség. Viszont 25 százalékkal olcsóbb.

A Borbarát ethosza alapján bor árát szóba hozni szentségtörés, de nekünk, romlékony testbe zárt adófizetőknek – a borászok alkotói szabadságát finanszírozó névteleneknek – az ár szomorú valóság és nem ritkán ismeretelméleti gát. Hadd ünnepeljem hát, hogy Tokaj egyik újkori apostola baráti áron kínálja alapborát.

És nem is rossz. Nincs fába fojtva, mint oly sok korábbi Balassa, és nyomokban sem emlékeztet a tokaji száraz hőskorának baltával faragott furmintjaira.

A hordó ezúttal hűvösebb jelleget ad, inkább szerecsendió, mint szegfűszeg vagy fahéj, és nincs benne semmi tolakodó. Az illat friss és elegáns, főleg citrus, gyömbér és körte keveréke. A szép egyensúlyt mutató korty csiszolt, élénk, jó szerkezetű, szaftos, finoman gyümölcsös és fűszeres jegyekkel. A közepesen hosszú lecsengést egy kis cseres súrlódás színezi. Nem különösebben összetett, viszont üde, friss és jó inni. Nem sokan fogják kipróbálni, hogy az érés milyen új rétegekkel ruházná fel.

5-6 pont, tokaji mércével mérve dicséretesen visszafogott árazás.