Szexi svájcibicska – Bodega de Arte Claroscuro Malbec 2017

A majdnem festményt Carina Sager pingálta

Lassan nekem is kezd leesni a tantusz, hogy napjaink multifunkcionális bordói fajtája a malbec. Lehet, hogy a cabernet-k és a merlot szexepíljét csak a megszokás koptatta el, és eredetileg hasonlóan meggyőző és csábító volt a fellépésük, de ki emlékszik rá? Én biztosan nem. A malbec nagy előnye, hogy eléggé ismerős ahhoz, hogy fusson a meglévő operációs rendszer alatt, mégis eléggé újszerű, hogy kiváltsa a felfedezés izgalmát. Lehet belőle tekintélyt parancsoló bullmasztiffokat tenyészteni éppen úgy, mint pajkos, agilis foxikat. Egy dolog nem változik: az aromák intenzitásában mindig a versenytársai előtt jár.

Azt nem merném állítani, hogy kóstoltam már meggyőző malbec-et 10 euró alatt, de a 2017-es Claroscuro Malbec a forint mélyrepülésének és a jelenlegi akciónak köszönhetően karnyújtásnyi közelségbe került. Az árfolyamhullámzástól függetlenül is üde fuvallat a 15 euró alatti kategóriában: tiszta, jól iható, minden ízében természetes, a fajtára jellemző erőteljes és egyedi aromákkal, jól kalibrált hordóval.

Az illat enyhe redukcióval nyit, de gyorsan magára talál. A spektrum széles, a színek és árnyalatok szépek – a hordó dohányos, babkávés, szerecsendiós jegyein túl az alapot szeder, szilva és kékvirágok adják, amihez fűszerként zölddió és sötét szójaszósz társul. Szinte minden szippantás újabb izgalmakat kínál. Kóstolva klasszikusan kiegyensúlyozott, fedetlen, élénk, közepes testtel. A sötét gyümölcsöket umamis jelleg egészíti ki. Van benne egy vörös grapefruitra emlékeztető pikáns, savas vonulat is. A tannin érett és finoman adagolt.

Erős 6 pont és kiváló vétel 4000 forintért.

(Aki bírja a franciát, az itt tobzódhat a kóstolási jegyekben, aki nem, annak összefoglalom: tiszta, jól iható, minden ízében természetes, a fajtára jellemző erőteljes és egyedi aromákkal, jól kalibrált hordóval, 91 pont.)