Megéri a pénzét – Gizella Tokaji Furmint/Hárslevelű 2019

Sokkal többször hallottam már borgőzös értekezést az árképzés törvényeiről és a márkaépítés tízparancsolatáról, mint amennyit a szervezetem kíván, de én sem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy a Bortársaságnál legutóbb forgalomba került két Gizella-bor árban lefelé nyit (a ’18-as Furmintot 30 százalékkal leértékelték). Én alapból felelőtlen fogyasztó vagyok, ezért próbálok lelkiismeretfurdalás nélkül örülni. Amúgy meg remélem, hogy nincs nagy baj a főkönyvvel.

Jó házból származó, csavarzáras, fátlan tokaji száraz 8 euróért. Hová rejtették  a kandi kamerát? Én nem szúrtam ki. Talán nincs is itt semmi látnivaló, csak a piaci prés lépett működésbe.

Egy újabb Gizella-bor, amiben remek savak vannak, nem vágnak, nem ütnek, de megtartanak, több hullámhosszon terjednek. Az illat közepesen intenzív, hívógatóan gyümölcsös – körte, őszibarack, ananász -, a háttérben kovakő és szerecsendió. Azt, hogy minimális időt töltött hordóban, könnyebben elhinném, mint azt, hogy semennyit sem – lehet persze, hogy a seprőntartással keverem -, de a lényeg, hogy tiszta ízeket, frissességet és jó szerkezetet kapunk. A kortynak van súlya és mélysége. A finoman adagolt maradékcukor kidomborítja a gyümölcsöt és jó egyensúlyt alkot a savakkal. Jó ez, ahogy van.

6 pont és a 2850 Ft újrázásra csábít.