A best buy fölött mi van? – Nyári Ödön Olaszrizling 2018

A Figula Sóskút kiváló bor, remek olaszrizling és a dűlőválogatottak között jó vételnek számít a maga 3750 forintos árával. Az annyi, mint 500 Ft/dl. Ebből a kétliteres Nyári Ödön Olaszrizlingből – a botritisz itt is alapfelszereltség! – 90 forintra jön ki egy deci. Tudnék mondani még egy-két termékkategóriát, ahol jól jönne ez az ötös osztó.

Nyári Ödönt csont nélkül castingolnák az Egri csillagokba, és nem az arcszőrzet az egyetlen terület, ahol sikeresen dacol a korszellemmel. Ezek után a honlap kábé akkora meglepetés, mint amikor a vidéki Amerika – a Szilícium-völgy hathatós segítségével és a közösségi média körmönfont alkalmazásával – lenyomja a nagyvárosi liberális elitet. Mielőtt valaki belelovallná magát a kép árnyalásába, csak annyit akartam mondani, hogy pofás lett az új honlap.

Ez a megjelenésében is tekintélyt parancsoló badacsonyi olaszrizling gyaníthatóan tartályban készült, mégis mérhetetlen távolság választja el a reduktív techno-borok világától. Először is ez egy vaskos és életerős anyag, nem egy savanykás tutti-frutti oldat. Másodszor, megcsapta a botritisz füstje, ami mindig ad egy extra dimenziót.

Néhány éve még az egyik legjobb magyar olaszrizlingnek tartottam az aktuális kétliterest, ma már ez szerencsére nem igaz, sokkal több lett a jó olaszrizling, és a botritisz megnehezíti a tisztánlátást (l. Figula Sóskút).

Az illatban zellerszár, réti virágok, nyári alma, vasas kútvíz és a botritisz szarvasgombás, gyógyszeres jegyei. Kóstolva viszonylag telt, a sav nem lendületes, de komplex, a lecsengést hosszan megtartó és teljesen természetes. A mézes és gyümölcsös édesebb tónust enyhe zöldesség, csipetnyi só és mandulás, gyógyszeres fanyarság árnyalja. Ha türelemmel végigkövetjük a színváltozásait – ahogy melegszik és szellőzik a pohárban – meglepően sok részlet tárul fel. Autentikus, ízgazdag, energikus olaszrizling, a vékonyka, savanykás, de illatosra hangolt olcsóborok szöges ellentéte.

5 pont és 1800 Ft (azaz 675 forint/0.75-ös palack). Best buy.