Kisokos – Syrah d’Ogier 2017

Nem is olyan régen még reális forgatókönyvnek tűnt, hogy a bársonyos hangú, ausztrál behemót, a shiraz kiszorítja, felfalja a tikszaros, reszelős és vézna syrah-t. Aztán fordult a kocka, az elhízásra hajlamos, sziruposan édes, egyszerre gyomorkeserűt és portóit idéző invazív alfaj elvesztette divatdiktátori szerepét, és ma már éppen annyira snassznak számít, mint a vajas, pattogatott kukoricás chardonnay. A trendforduló látványos jele, hogy Ausztráliában is megjelentek a syrah-k címkén és palackban. De ehhez – sok egyéb tényező mellett – az is kellett, hogy az észak-róniak kiganézzák a baromfiudvart, és a nagy apellációk peremkerületeiből is megbízhatóan jó és megfizethető borokat készítsenek.

A megbízhatóan jó és megfizethető syrah-nak azért továbbra is hírértéke van. A globális kereslet és a lokális kínálat a megfizethetőség oldaláról gyakorol nyomást, az éghajlat és a spontán erjesztés a megbízhatóság oldaláról. A Syrah d’Ogier talán az egyetlen itthon is huzamosabb ideje elérhető megbízhatóan jó és megfizethető syrah.

A 2017-es is az. Nem mindenki fogja szeretni, és ez semmi esetre sem egy térítőbor (ahhoz legalább egy polccal feljebb kell lépni). De aki belezúgott a syrah-ba és nemcsak ünnepi alkalmakkor szeretné az aromaprofilt átismételni, annak ez az elsőszámú ajánlat belföldi beszerzésből.

Intenzív, elegáns, élénk bor. A koncentráción és a komplexitáson túl mindent megad, amit egy észak-róni syrah-tól várhatunk. De hazai alapboros mércével mérve ez is koncentrált és komplex. Az illat hibátlanul tipikus: sonka, áfonya, kékvirágok, szeder, rózsabors és vadhús. A test közepes, zizegősen élénk savakkal, ízben egy maréknyi frissen szedett szeder és málna egy kis vérnaranccsal és csipetnyi sóval megbolondítva. A végén kevés tannin, kis húzással. Közepes lecsengés. Nyári bornak is jó lehet, de szerintem 2-3 év múlva fogja megmutatni, hogy valójában mire képes. (Kivételesen találtam egy olyan angolnyelvű borleírást is, amivel teljesen egyetértek.)

6 pont és 4500 Ft (ami 6 (vegyes) palackos rendeléstől lemegy 3150 forintra).