Péter Pince Kabar 2019 – klasszis magyar fehér

A Péter pince egy éve került a radarom alá, és azóta is ott van – ilyen velem talán még nem történt. Tokaji termelőket illetően inkább csak fellángolásokról tudok emlékeket felidézni, melyeket egy-egy jól sikerült bor váltott ki, és a következőnek kipróbált, kevésbé megnyerő darab hűtött le.

Alföldi Merlot a kövérszőlőről és a hárslevelűről értekezett bővebben nyár elején, én a kabart veszem elő – az Arcus mellett ezt tartom a pince legjobb szárazának. A 2019-es szerintem az eddigi legjobban sikerült kiadás, egy kiemelkedő magyar fehérbor.

Átütő, egyben elegáns. A kabar bujasága, gazdagsága lenyűgöző vibrálással kombinálva. Őszibarack és zselés cukorka árad a pohárból, már az illat is az élénkségre épít, és kóstolva is szembetűnő a lendület – a kissé nehézkes 2018-as után különösen. Itt remek az egyensúly, a hordó is szebben besimul, minden ponton jobb az új évjárat. Jól iható és komplex is, ez a nagy mutatvány. Szeplőtlenül szép, kifinomult bor. 7 pont és remek vétel (4500 Ft, ősszel debütál, a pincénél már beszerezhető)