A harmadnapos bor – Weninger Syrah 2017

Alkeszes kamaszkorom poszterhőseit jó néhányszor elsirattam már. Az egyik hajdani félisten, Franz Weninger sztorija jól dokumentált és könnyen megragadható. Az új operációs rendszer alatt futó borai azonban évek óta kicsúsznak az én fogalmi hálómból. Nem elég jók, és nem elég rosszak.

Márpedig írni leginkább akkor van kedvem, pontosabban, akkor érzem a legerősebb kényszert, amikor egy bor nagyot alakít – ilyenkor elkap a hév és szeretném az örömhírt másokkal is megosztani. Hasonlóan erős a késztetés, amikor egy bor felbosszant. Erről azonban messze nem olyan könnyű írni. Amikor egyetlen súlyos hibája van, akkor azt fölösleges hosszasan ragozni, amikor több hibája van, akkor nehéz a tünetegyüttest pontosan diagnosztizálni és a tényezőket súlyozni, ezért gyakran inkább feladom a küzdelmet.

Szóval, az elmúlt években kóstolt Weninger-borok nem voltak elég rosszak ahhoz, hogy azt mondhassam, tényleg igazuk van a Weningert temetőknek, és nem voltak elég jók, hogy azt mondjam, vaklárma az egész. Ez a Syrah sem lesz mindenki kedvence, de számomra minden kétséget kizáróan kiváló bor.

Nyitás után, például, a lányom rögtön rávágta, hogy pisiszaga van. Én meg, hogy csokis nápolyi. Akkor tegyük el holnapra! Másnap aztán a szagok mellett illatok is kezdtek körvonalazódni. Remek, akkor tegyük félre még egy napra! A harmadik naptól végre tényleg nem kellett fejben zárójeleket nyitni és zárni. Az illat és a fazon is észak-rónias, sőt, sopronias a régi jó weningeri-ráspis értelemben. Kapunk szedret, borsot, füstölt sonkát, fenyőtűt és valami ásványos, grafitos, fanyarságot és sósat ígérő jegyet. Kóstolva az érettség zöld oldalán marad, de nem savanyú, hanem eleven, karcsú, olyan burgundias. És finoman sós. A tannin közepesnél kevesebb, tapintásra krétás. Komplex, érdekes és értékes bor, valószínűleg jó érlelési potenciállal.

A harmadik naptól mérve 6-7 pont, és akinek van türelme várni, illetve affinitása a fent vázolt karakter iránt, annak best buy 4150 forintért. Mindenki másnak 4-5 pont és fölösleges pénzkidobás.