Az óriásölő visszatért – P-M Chermette Crémant de Bourgogne Brut NV

A tartósan dadogó import okozta ellátási zavarok idején ritka öröm, amikor egy best buy újra becsenget. Utolsó találkozásunk óta árban magára szedett 12,5 százalékot, de hát ez van, amikor a forint a hrivnyával versenyez. Az utóbbi időkben sokat kísérleteztem cavákkal, proseccókkal és magyar pezsgőkkel, de számomra nem kétséges, hogy a legjobb kvázi-champagne-ok továbbra is Franciaországban készülnek.

Hagyományos módszerrel (méthode traditionnelle) készült blanc de blancs, azaz chardonnay, három évjáratból házasítva. 18 hónapot érett seprőn, a dosage alacsony (6g/l), a kén minimális.

Egy komolyabb champagne súlyával, textúrájával, érlelési aromáival nem tud versenyezni. Egy komolytalanabbéval viszont igen, és persze bármi mással, ami pezseg. Legfőbb erénye a tisztaság, a virágos, csábító aromatika és a frissesség. Az illatban az alma, a virágok, a briós és a marcipán egyenértékű felek. Finom, diszkrét habzás, könnyed, de nem súlytalan korty, kulturált savakkal. Kiegyensúlyozott és elegáns. A lecsengésben almáspite és mandula.

6-7 pont. Az ár/érték arány még mindig jó, a fogyási sebesség/ár arány ellenben katasztrofális.