Három euró, harminc cent – Tornai Friss Juhfark 2019

Tavaly volt egy emlékezetes Tornai Juhfark akció a Lidlben. A 2017-es Prémiumot adták kínosan alacsony áron. Azóta vadászok rá vagy az utódjára, mindhiába. Talán találtak neki a magyarnál jobb piacot, én mindenesetre csak a „friss” sorozattal találkozom (azzal viszont megégettem magam legutóbb). Most megint akció van a Lidlben, igaz, nem a Prémiumot, hanem az olcsóbbikat adják alig több, mint 3 euróért. Somlói juhfarknak ez is dömpingár-közeli.

A 2017-es Prémium koncentrációját, komplexitását talán nem éri el, de  karakterben, stílusban egyértelműen hasonlít rá. Az illat jól hozza a somlóinak elkönyvelt vulkanikus, kútvízes jelleget, amihez ez esetben egy szarvasgombás, kissé szúrós jegy, illetve mezei virágok társulnak. Talán a botritisz is megcsípte a termés egy részét, ám aszalt – vagy friss – gyümölcsöt legfeljebb a háttérben találunk. A viszonylag telt kortyban a mézes és a fanyar ízek dominálnak, ahogy melegszik, halványan kirajzolódik valami almás-körtés jelleg. A sav magas, de nem éles és nem túlzó.

Ennyi pénzért ritka eredeti bor hibátlan kivitelezésben. Egy juhfarktól jellemhiba lenne, ha mindenki kedvenceként végezné, ám akiben él egy kis kalandvágy, az ennél olcsóbban nem vásárolhat izgalmat.

5 pont és 1200 forint. Súlyos best buy. (Amúgy a borkereskedők, gondolom, a hajukat tépik, amikor ilyen durván alájuk ígérnek.)