Ahol a tudomány áll – Yves Cuilleron St-Joseph “Les Pierres Sèches” 2018

A syrah és Észak-Rónia az egyik olyan páros, amitől ma is felcsillan a szemem, itt a zabálni kell úgy találkozik a szokni kellel, hogy a dopamin- és az adrenalinkiválasztódást tartósan a felső tartományba küldi. A bennszülött syrah köztudottan veszélyes kis dög, csúnyán visszaharaphat, de én nem tudom megállni, hogy ne piszkáljam. Az évek során rengeteg borászattal tettem próbát, ám az izgalmas, megbízható és megfizethető közös metszetébe mindössze kettőt könyveltem be: Stephane Ogier és Yves Cuilleron.

A finewines.hu dicső, de mára lecsengő tevékenységének köszönhetően hosszú időn át az Ogier volt a syrah beszállítóm. Cuilleron borokhoz többnyire csak a helyszínen járva jutottam hozzá, illetve az utóbbi időkben egyszer-kétszer a Vinatis-tól rendeltem. Nem kóstoltam minden borát, de minden bora, amit kóstoltam kiváló volt, és az Ogier-val szemben ő fehérben legalább akkora maestro, mint vörösben.

Szóval, nagy hurrá, hogy most itthon is van, igaz, megkérik az árát. Ez a St-Joseph a Vinatis-ban szállítással együtt kb. 6900 forintra jön ki, a Radovinnál polcról levéve 9900. Az online rendelésnek és a polcról leemelésnek persze  alapvetően más a lélektana, olykor velem is előfordul, hogy bár tudom, sokba lesz az instant gratification, mégis győz a YOLO. A hazai beszerzési lehetőségek szűkösségét jól jelzi, hogy a polcról leemelős mezőnyben még ezen az áron is az egyik legjobb ajánlat.

Az Hermitage túlparti párja, Saint-Joseph elég zord termőterület, a kétujjnyi termőréteg alatt gránit és homok váltakoznak, de a fő különbség a fekvés, ide napi szinten két órával kevesebb fény jut. Ez még egy évtizede is hátránynak tűnt – sok volt a karcos, vékony bor -, most már kezd előnyére válni.

A “Pierres Sèches” precíz, de nem lélektelen bor, simogat, de harap is. Nem kell megfeszülni, hogy élvezni tudjad, viszont messze nem triviális. Az illat intenzív és mély, füstölt sonka, áfonya, szeder és medvecukor. Kóstolva igazi bor, igazi savakkal és lendülettel, a gyümölcs mellett sós, fanyar jegyekkel, közepes testtel, komoly, még fiatalos tanninnal. Akinek van affinitása a syrah-hoz vagy akár a pinot noirhoz, az biztosan szeretni fogja. Számomra itt tart a tudomány, én ezt nevezem korszerű bornak.

7-8 pont. Úgy saccolom, hogy két-három év múlva lendülhet csúcsformába.