Nagy magyar siker – Kreinbacher Furmint Selection 2017

Minél hangosabban mondják, hogy mekkora magyar siker, az én fülemben annál gyanúsabban cseng. A Kreinbacher Furmint Selection a Decanter World Wine Awards aranycsapatának kezdőjátékosa, nekem mégis egynél több okom lett volna átugrani.

Az első, hogy a legutóbbi DWWA-alapú kóstolónk papíron sztárja eléggé felemás szájízt hagyott bennem. A második, hogy amikor utoljára kóstoltam Kreinbacher Selection bort, csúnyán cserben hagyott. A két és feledik, hogy a Decanter aranyérme veszít a csillogásából, amikor számszerűsítjük, a gyakorlatban ugyanis annyit jelent, hogy bejutott a mezőny 864 legjobb bora közé, de nem jutott be a legjobb 229 közé.

Miután ismerőseimhez is begyűrűzött a nagy magyar siker híre és elkezdtek kérdezősködni, beláttam a helyzet tarthatatlanságát és beadtam a derekam. Első körben nem bántam meg, ritka eset, hogy az ember saját hasznán tanulhat. A minimiális kontextus megteremetése érdekében egy másik érdemdúsnak tetsző furminttal párban kóstoltam. A Gilvesy Váradi azonban csak a kottát lapozhatta a maestrónak.

A Kreinbacher Furmint Selection minden kétséget kizáróan nagy bor, nemzetközi mércével mérve is figyelemreméltó. Pedig sem az évjárat, sem kor nem tűnt jó ómennek: az ökölszabály szerint a forró nyarak nem kedveznek a fehéreknek, ahogyan az érlelés sem feltétlenül válik javukra (furmintnál pláne). Az első kortyól azonban nem lehetett kétséges, hogy robogunk a happy endbe.

Ízgazdag, telt, de nem nehézkes. A kortyban az érett gyümölcs édessége találkozik a minerális jegyekkel, sárgabarackos és sós. Az illat mézes, kovaköves. Tágas, széles, gazdag bor – egyetlen alkotóelem sem uralkodik el a többi fölött. A fedetlen, élő sav kellő fürgeséggel mozgatja a koncentrált anyagot. Kerek és finom. A lecsengés hosszú és tiszta. Elegáns somlói, elegáns furmint.

7 pont és 4350 Ft. 12 euróért kimondottan jó vétel.

(Egy mondat a Gilvesy Váradi Furmintról: nem rossz bor, de én soknak találtam a botritiszt és a fát, kevésnek a harmóniát.)