Bordeaux okosban – Chateau Brehat 2016 Castillon

Ezt a palackot eredetileg azért vásároltam, mert a hónap végén kaliforniai borokat fogunk kóstolni, és okosban akartam megoldani a Bordeuax-val való szembesítést. Az elmúlt öt évben teletömték a fejemet azzal, hogy Bordeaux az alsó végeken és a széleken ontja az olcsó és jó borokat, a Ch Brehat-ról pedig annyira pozitív képet festettek a Vinatis oldalán, hogy beadtam a derekam. A palackot kézbe véve, azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy ezzel nem mehetek vendégségbe: nemcsak olcsó, de annak is látszik. Így besoroztam a magyar bordóias küvék mellé őrmesternek.

Lassan egy évtizede már, hogy a Bordeaux-kiábrándultság állapotában élek, ezért a borvidék eljelentéktelenedésének sztoriját kárörvendő vigyorral olvasom, és egyelőre fejcsóválva fogadom azokat a cikkeket, amelyek szerint Bordeaux a bestbuy-bányászok eldorádója lett. A helyzeten nem javít, hogy cabernet sauvignon-nal vagy merlot-val évek óta nem lehet tűzbe hozni. Szökőévenként azért elfog a kíváncsiság: mi van, ha lemaradok valamiről?

2016 egy újra felfedezett évjárat, az en primeur idején 2015 mellé próbálták emelni, aztán palackból kóstolva felsírtak a fogak és ínyek, amikor lesújtott a tanninkalapács, most viszont határozott karakterét, gyümölcsös komplexitását dicsérik, miközben a tannin is jó útra látszik térni (magyarán: besimulóban).

Nem örülök, hogy ezt kell mondanom, de az általam átaludt évek alatt nem kerültünk közelebb Bordeaux-hoz, ez egy osztállyal a Schieber, a Szeleshát és az SZM Sommelier Red felett játszik. Profi, precíz és kirobbanóan energikus, érezni, hogy kiváló minőségű szőlőből készült. Az illat intenzív, klasszikus, málnával, konyakmeggyel és ánizzsal. A korty gyümölcsben gazdag, dinamikus, textúrájában sokrétű, még mindig kissé túlzó tanninnal, ami húz, de nem szárít. Tiszta, száraz bor, utólagos trükközésnek semmi jele. Degeszre van tömve a hátizsák a hosszú útra.

7 pont és nagyon is megéri az árát. Szóval, tényleg nem alaptalan híresztelés, hogy az alsó végeken és a széleken Bordeaux kínál jó vételeket. (Egyébként valószínűleg a kaliforniaiak mellett sem vallott volna szégyent.)