Lelkük rajta – SZM Sommelier Red 2018

A szóbanforgó pohárnok Szik Mátyás, sokaknak csak Matyi, örökös sommelier bajnok, a magyar bor egyik arca és manökenje. A Winelovers Top 100 kiadványt lapozgatva tűnt fel, hogy neki sikerült a ritka bravúr: egyszerre fog egeret kint s bent, azaz egyik kezével bort házasít, a másikkal aranyérmet oszt magának.

A képletet legfeljebb árnyalja, hogy a bort nem készítette, csak házasította és nevére vette, illetve előfordulhat, hogy a bort éppenséggel nem az a bizottság értékelte, amelyikben ő is szakértett (az elhatárolódásnak mindenesetre semmi jele, vagyis nem törték kezüket-lábukat, hogy a fair play látszatát fenntartsák).

Annál inkább töri magát az örökös bajnok, hogy az üzenetet célba juttassa:

„Kóstold meg a 90 pontos, aranyérmes vörösborunkat!
Az SZM sommelier RED 2018-as vörösborunk 90 pontot és ezzel aranyéremt kapott a WineLovers 100 legjobb magyar bor 2021-es listáján.”

“Telt, fűszeres és ízgazdag, ugyanakkor a modern világ borízlését tükröző házasítás, a cabernet franc testével, a malbec struktúrájával és különlegességével, illetve a számomra oly kedves kékfrankos gyümölcsösségével. Oldalashoz, barbecue kacsához, vagy csak úgy, ha egy komplex modern vörösre vágyunk a mindennapokban.”

Én a Tescóban bukkantam rá, és 1800 forintot fizettem érte. A Minden bornemzetet a maga fajtái tettek naggyá, de idegenek sohasem posztban beharangozott „honi” és „külföldi” fajták összehasonlító tesztjéhez előtanulmányként vásároltam néhány bordói házasítást és ez a bor alkalmasnak tűnt, hogy az előszűrésben segítsen.

Sajnos ez lett a miniteszt sereghajtója. Tipikus orrhős – amíg csak szagolgatjuk, minden szép és jó (behízelgő, fűszeres, tiszta, újhordós vaníliaöntet nélkül). Kóstolva aztán megrezdül a léc: ez egy vékonyabb, kissé éretlen kékfrankosra hasonlít, aminek talán a malbec komponens kölcsönözhet egy kis bájat, de egyébként ékegyszerű. Ízlés kérdése, hogy ki lát benne „a modern világ borízlését tükröző” házasítást, ki pedig trükkös készletapasztást (az alapanyagot három pince adta össze).

Haragudni különösebben nem tudok rá, ennyi pénzért általában ennyit nyújt egy noname pince vöröse. Annál jobban érdekelne, hogy milyen galaxison, milyen koordinátarendszerben, milyen posztcovidos szaglás- és ízérzékelésvesztés hatására kerülhet ez egy lapra a 2017-es St. Andrea Merengővel. A Winelovers Top 100-ban ugyanis az SZM Red a 79. helyezett, a Merengő pedig a 80.

5 pont és 1800 Ft.