Réz kivágva – Györgykovács Sárgamuskotály 2019

Osztrákéknál nagyot megy a gelber muskateller, nálunk valahogy megye kettő, keleti csoport. Inkább szánalmas, mint vicces századszor is leírni, hogy ittam egyszer egy nagyon jó sárgamuskotályt, az 1995-ös Alana-Tokajt (tudja valaki, mi lett a sorsuk?). És hogy a szánalmasságot tetézzem, számomra máig rejtély, hogy Tokajban miért nem színezik vele a furmintot, hárslevelűt.

Tartottunk a hétvégén egy nagyon vak vaktesztet, ahol a vendégek azt sem tudták, hogy mi jöhet egyáltalán szóba, leszámítva, hogy száraz fehér. Három feladatot kaptak: tippeljék meg a fajtát és a termőhelyet, illetve válasszák ki a három kedvencüket. Nyolc olyan bort válogattam össze, amit szeretek vagy sejtettem róla, hogy szeretni fogom, végszóra vendég művészként beesett még egy Felluga Friulano. Azt reméltem, hogy egyrészt jól fogunk szórakozni a fogalomtalanságunkon, másrészt a magyar borok esélyt kapnak a bizonyításra. Az elvárások túl lettek teljesítve.

Ez volt a mezőny és a véletlen generálta sorrend:

Gizella Barát Hárslevelű 2019

Caves de Tain Viognier Premiere Note 2020

Gizella FU-HL 2019

Henri Ehrhart Riesling Reserve Particuliere 2019

Allram Herzstück Grüner Veltliner 2020

Livio Felluga Friulano 2020

Caves de Tain Saint Peray Nobles Rives 2019

Figula Sáfrán Olaszrizling 2019

Györgykovács Sárgamuskotály 2019

Csetlettünk-botlottunk a felismerésben, csupán két fajta volt, amiben nem tévedtünk: a zöldveltelini és a sárgamuskotály. A furmintot/hárslevelűt kapizsgáltuk, én, jogosulatlan háttérismeretek birtokában, a marsanne-t (hordó) és az olaszrizlinget (botritisz) is sejtettem (de tartottam a számat). Nyert a Györgykovács, második a Caves de Tain Saint Peray, harmadik a Gizella Barát Hárslevelű. Fényes magyar helytállás.

Másnap újrakóstolva a mezőnyt, a Györgykovács még inkább kiemelkedett. Hosszúságban, egyensúlyban, részletgazdaságban fejjel a mezőny fölött. Bele lehet feledkezni, el lehet benne merülni, mint egy korszakos regényben. Technikai, de nem lényegtelen információ: teljesen száraz.

A tramini savban és a színek intenzitásában talán többet mutat, de a 8 pont itt is vastagon indokolt. Van, ahol 5200, van, ahol maximum 6250 forint. A lényeg, hogy a mesterhármas be lett vágva.

.