Minden borukat meg akarom kóstolni – Soalheiro Praia 2020

Magyarország nem a borvilág Egyesült Királysága, Szeged nem Magyarország Londonja, és a Gourmet Bor&Delikát nem Szeged Hedonismje. Így aztán kissé olyan érzés volt az üzletbe betoppanva egy Soalheirot találni a polcon, mintha a nagyi padlásán lomtalanítva egy szignózott Rippl-Rónai csendéletre bukkannék. Dörzsölgettem a szemem, tapogattam a palackot – nem délibáb. És az árcédulától sem kezdett el forogni velem a világ.

Ha már Soalheiro, akkor persze nem a Praia ugrik be elsőre, sőt, az egyáltalán nem ugrik be. Nemcsak én nem hallottam róla, de saját honlapjukon sincs nyoma. Átfogó google-kereséssel is csak addig jutottam, hogy alvarinhoból és loureiroból készült. Új bor a kínálatban? Kelet-Európának szánt rangrejtett modell? Rejtély. Viszont remek bor.

Amikor úgy 15 éve először írtam le a borszerű bor szókapcsolatot, akkor néhány olvasónknál kihúztam a gyufát. Értem az értetlenkedés okát, valahogy mégis megragadt a borszótáramban és most is kapóra jött. Szóval, ez egy igazi bor, abban az értelemben, hogy ha az összes lehetséges fehérbort egyetlen kockára exponálnánk, akkor a fotón valami hasonlónak a körvonalai rajzolódnának ki. Nincsenek különleges tulajdonságai, nem lep meg, azt csinálja, amit egy bortól alapból elvárunk, azt viszont kifogástalanul.

Mézes, virágos, zöldvelteliniket idézően fehérborsos illat. Kóstolva nem veszít az erejéből és a lendületéből, vigyáztak, hogy a sav ne égjen el, és maradékcukorral sem tompították. Meglepően komoly ízmélységgel rendelkezik, érett egres, kiwi és fehérhúsú őszibarack találkozik a citrusos savval és határozott sóssággal. Pikáns, komplex, frissítő, izgalmas bor. Könnyű róla elhinni, hogy az Atlanti-óceán közelében, halzabálók készítik halzabálókra gondolva. A Soalheiro továbbra is egy olyan borászat, aminek minden borát szeretném megkóstolni.

6 pont és 3770 Ft. Megéri az árát.