Haverok, buli, prosecco

Az utóbbi idők pezsgő- és champagne-habzsolása után elhibázott ötletnek tűnt proseccókat kóstolni. Féltem, hogy fejben túl sok minden eldőlt már, nehéz lesz a pálya lejtését vízszintbe hozni. Persze, persze pezsgő a prosecco is, de a gyorsérlelt, nagyüzemi változat, hiányzik belőle a metsző él, a kimeridzsi mészkő, a cudar időjárás és főleg a többéves összezártság a seprővel. Ilyen helyzetekben szoktuk számon kérni a körtén az almát és ezzel mindenki pórul jár.

A baljós előjelek ellenére mi valahogy mégis a napos oldalon kötöttünk ki. Nagyobb lett a rutinunk nézőpontváltásban, vagy ennyit fejlődtek Valdobbiadenében és Coneglianóban? Én inkább az utóbbira gyanakszom.

Márciusban baráti körben tartottunk egy kis horizonttágítót, és ott meglepően jól csúszott/állt helyt a Finest Prosecco by Tesco. Ez adta az ötletet, hogy két igényesebb példány mellett újrateszteljük.

Tesco Finest Prosecco

Az illatban virágos, zamatos, érett fehérhúsú gyümölcsök. A korty az egész szájat betölti, szinte krémes, a buborék kulturáltan aprószemű, az édesség pont annyi, hogy a gyümölcsöt felerősítse, de a frissességet ne veszélyeztesse. Még egy gyömbéres, fűszeres csavart is bemutat a korty végén. Bármilyen gyanakvóan is közelítettem hozzá, el kell ismernem, hogy a szokásos akadályokat – koncentráció hiánya, durva pezsgés, egyszerű aromatika, túlzó édesség – csont nélkül vitte. Vonzó és az ára ellenére messze nem bóvli. Erős 5 pont és 2400 Ft. Best buy.

Bortolomiol Ius Naturae Prosecco Superiore 2021

Ez már a prosecco-elit, sok éve stabil kezdő az olasz borkalauzok hárompoharas, ötfürtös, hatökrös stb. válogatottjainak. Az illat visszafogott, elegáns – a tipikus fehérvirágos, almás, körtés jegyek mellett némi élesztős, kekszes, propoliszos jelleggel. A Tesco Finest után kóstolva teltebb és jóval érleltebb hatást kelt. Kimondottan törekedtem arra, hogy ne embrionális champagne-t lássak ezekben a borokban, ezért csak félve írom le, és nem is értékítéletként, hogy vannak champagne-ra emlékeztető vonásai. Mindenesetre, saját műfaján belül feltűnően érett, elegáns, kiegyensúlyozott, fanyar és száraz. Ami kérdésként felmerült bennünk az az volt, hogy vajon ezek a vitathatatlan erények kárpótolnak-e azért, hogy a prosecco vidámsága, életkedve, csábító gyümölcsössége kevésbé érvényesül. A feleségem válasza egyértelmű igen, az enyém bizonytalan nem. 6 pont és 6250 Ft.

De Stefani 0.15 Prosecco Millesimato 2021

Már megjelenésében is egyéniség (Ruinart-palack). Kirobbanóan gyümölcsös és kirobbanóan szénsavas. A Bortolomiol ellenpárja: hangos, lehengerlő, színes. Ugyanakkor perlázsban még a Tesco Finest is kifinomultabb. Minden más tekintetben viszont kiemelkedő. Természetes, nyitott, remek savakkal, szaftos korttyal, tankönyvi virágos és mandulás jegyekkel. Gyümölcsben verhetetlen, hibátlan Mariska barack imitátor. 6 pont és 5990 Ft.

Mi a tanulság? Nagyon jól sikerült a merítés. Öröm volt mindhármat kóstolni. A Tesco Finest drámaian jó vétel. A Bortolomiol igényes és komoly. A De Stefanitól kisüt a nap. Egy olcsó champagne árából kijön a három palack és a BBQ-vendégek is csillogó szemmel fognak ránk nézni.

[Az első fotót a De Stefani FB oldaláról metszettem.]