Fehéret Villányból – Bakonyi Csavargó 2020

Ez a bor nekem mindig rácsodálkozás. Szóval a villányi fehér jó tud lenni. A stílus sem ismerős más borvidékeinkről, meg is lep, vakon valószínűleg osztráknak tippelném a precizitása, élénksége révén. Na és a magyar zöldvelteliniben sem hiszek, ritkán győz meg – ez ugyan házasítás, még az is lehet, hogy azért működik. És ha már, akkor örömmel látom, hogy az általam sokra tartott, ám fájóan mellőzött hungarikum, a királyleányka is helyet kapott benne.

Acélos, hűvös karakter, zöldveltelinis-szárzelleres, diszkréten virágos jegyekkel. Ropogós, de nem tutti-fruttis vagy technoboros; tetszetős redukció csempész bele izgalmat. Csontszáraz, feszes, mégis kerek íz, savhangsúly nélkül, kellemes cseres érintéssel a finisben. Egy kis komolyság a könnyedség, frissítő karakter mellé. Túlmutat a szimpla ropogós fehéren, igazi, borszerű bor. Nem csak villányinak példás.

5,5 pont, élvezetes, ízléses bor, remek vétel, 2000 Ft (Radovin, Borfalu, etc., sokfelé kapható). 12,0%, zöldveltelini, hárslevelű, királyleányka és olaszrizling.

Korábban.