Értékálló – Homola Kékfrankos és Syrah 2017

Aránytalanul hosszú időt töltöttem már a kékfrankos elhelyezésével a saját bortérképemen, és lehet, hogy soha nem érek a végére. Szóval, a kékfrankos, az olyan, mint egy sangiovese, illetve olyan is, mint egy syrah, és kétségtelenül sokban hasonlít egy menciára, saját kronológiám szerint haladva. Amikor tizenvalahány éve a kékfrankisták első szecessziós szalonjában jártam, akkor még a bordói paradigmából való kirángatás és a burgundiba való átterelés volt a fő csapásirány. Fáziskéséssel ugyan, de ebben már utolértük Ausztriát.

Mivel az utóbbi években a vörös fajták közül a syrah szerezte a legtöbb örömet számomra, így az összehasonlítások közül is a kékfrankos kontra syrah érdekel most a legjobban. Azzal, hogy a Bortársaság kínálatában a 2017-es Homola Kékfrankos után felbukkant a 2017-es Homola Syrah is, házhoz jött a megoldás. Ez a kóstoló mégis más miatt lett emlékezetes: magyar szinten mindkét bor überragende Spitzenklasse. (Egyébként, egy árnyalattal, a kékfrankos tetszett jobban. Ennek azonban zavaróan sok oka lehet: kánikula a kóstolás idején, a tőkék kora, a kékfrankos gyorsabb érése/öregedése, az eltérő hordókezelés.)

Homola Syrah 2017

Vonzó csomag, minőségi hordó, nem sajnálva, de ötévesen már nem hat overkillnek. Érett szőlőből készült, érett bor, áfonyával, szederrel és az elmaradhatatlan sonkás jegyekkel. A korty kellemesen édes és pikánsan sós, az erős közepes testhez élénk, de kulturált savak társulnak. Érett tannin, hosszú lecsengés, gyümölccsel és fával. Syrah is, populáris is, palackérett is. 7 pont és 5400 forint.

Homola Kékfrankos 2017

Feltűnően szép, kifinomult illat. Vad szamóca, meggy, maggal, levéllel együtt, fehérvirágok. Üde, elegáns, eleven, inkább burgundi, mint észak-róni jelleg. A kortyban minden alkotóelem szépen összeérett, nincsenek kiszögellések, érdes élek. Ízben szilva találkozik csipetnyi sóval. Ilyen jó savai csak pinot noirnak szoktak lenni. Finomérintésű tannin, hosszú lecsengés. Akinek kételyei vannak az érlelés értelmét illetően, az feltétlenül próbáljon rá. Meg az is, akinek kételyei vannak a kékfrankos tehetségét illetően. 10 euróért 7 pont, rácáfol az inflációra.