Már a látvány hűsít – provanszi rozék

Nincs semmilyen új sztorim vagy szóra érdemes felismerésem, ez most csak pőre pontosztogás és ajánlás lesz. Maximum azért érzek egy kis kognitív viszketést, mert hiába ostorozzák annyit a halványságot bálványozó provanszi rozékat, én esztétikai többletet továbbra is csak bennük találok és a Chateau d’Esclans, Domaine Ott, Figuiere élboly megbolygatására irányuló kísérleteink továbbra sem hoztak sikert.

Ezúttal az itthon nyaralás jegyében, békés kettesben, megfontoltan és nagy élvezettel kortyolgattunk el négy palackot. Drága mulatság, viszont nincs szállás- és benzinköltség, jó a koszt és minőségi a kávé. Hiányérzetem legfeljebb azért volt, mert az elkatátlanodási pánikban a Rock Angelt már nem mertük bevállalni.

Figuiere Mediterranée 2021

Ez a belépő szint és annak felső szint. Ezt a fajta gyümölcsös, krémes, könnyen iható, de még nem giccsbe hajló stílust évek óta a Figuiere hozza a legjobban. Bájosabb, édesebb, kedvesebb, mint a nagytestvérek. A korty strukturált, virágos, őszibarackos díszítő jegyekkel, a lecsengés citrusos, kellemesen fanyar. 6 pont és 4250 Ft.

Mas de Cadenet Rosé 2021

Ez egy kiváló bor, de annyira visszahúzódó, hogy harapófogóval kell kihúzni belőle a kóstolási jegyzet minden betűjét. Bár az intenzitás hagyományosan értékként van elkönyvelve, nekem határozott meggyőződésem, hogy intenzitásból is megárt a sok. Márpedig, ha így van, akkor azt is el kell ismernem, hogy lehet túl kevés. Csak az optimális fogyasztási hőmérsékletnél melegebben derül ki, hogy van itt gyümölcs, málna, ribizli, mandula. Transzparens bor, fedetlen, élő savakkal, citrusos, barackmagos, sós ízzel, hosszú, eleven lecsengéssel. Elegáns és puritán. 7 pont és 6500 Ft.

Figuiere Premiere 30 2021

Az én ízlésem szerint ez maga a tökély, na jó, legyen csak kerek egész. Komoly, strukturált, hosszú, frissít, minden a helyén. Citrusos, őszibarackos, kellemesen fanyar. Egyéniség a tipikuson belül. A kedvencem a négy közül. 7-8 pont és 7850 Ft.

Whispering Angel 2021

Nem volt hordóban. Mondom, hogy nem volt hordóban. Mondom, hogy mondják, hogy nem volt hordóban. Na jó, ha volt is, nem annyit, hogy ezen fenn kellene akadni. Az is lehet, hogy csak a seprőntartást érezzük. Nehezebben nyílik, eleinte belengi egy kis fülledtség, aztán feláll a rendszer. Van itt gyümölcs is, de alapvetően a textúráról és az egyensúlyról szól. Szép bor, amiben talán néhány éves fejlődési potenciál is van. 7-8 pont és 8700 Ft.