Kezdetek – Veszprémi Érsekségi Pincészet

Nem könnyű évjárattal indul a pince. És nem vidám gazdasági helyzetben, de maradjunk 2021-nél: a savak éve volt. Immáron bortermelőként mondhatom, saját szőlőink analitikáiból extrém paraméterek köszöntek vissza, és más borvidékekről is ugyanezt hallottam – mikor a cukortartalom már indokolta volna a szüretet, a savak egyszerűen nem akartak szelídülni. Az általam eddig kóstolt borok alapján nem tűnik elrugaszkodottnak az egész ország területére általánosítani.

A Veszprémi Érsekségi Pincészet (a sztoriért klikk a Borrajongón) szőlésze és borásza lehet, hogy megcáfolná véleményemet, mindenesetre az évjáratot tükröződni vélem debütáló boraikban. A szárnypróbálgatások közül a kedvencem a rozé volt, hosszú távon pedig a sauvignon blanc-ra fogadnék.

Birtok Rozé 2021

Kellemes meglepetés – egy borszerű rozé! Tulajdonképpen inkább siller és ez előnyére válik. Fűszeres, művi aromáktól mentes illat (piros pont), és bár nem komplexebb a műfaji átlagnál, valahogy teljesebb, befejezettebb, egyszerűen mindene stimmel, csupa kellem. Tetszik az irány. 5 pont.

Olaszrizling 2021

Olaszrizling ropogós-reduktív kivitelben. Hűvös karakter, feltűnő tisztaság, kissé talán már steril is. Jól átjön a fajta a lágyabb, puha textúrájú kortyban, ugyanakkor van lendülete, mentes az olaszok gyakori olajosságtól, a finis kesernyéssége is diszkrét. Egyszerű, ám kellemes, gördülékeny bor, némi csiszoltásgot is mutat. 4,5 pont.

Birtok Fehér 2021

Kicsit bajban vagyok ezzel a tétellel. Elsőre tetszett, a házasítás erősségét éreztem benne, összetettebbnek és érdekesebbnek találtam, mint a fajtaborokat. Kiszellőzve mintha a rajnai rizling törne elő belőle, és én nem tartozom a hazai rieslingek kedvelői közé, pacsulisnak találom őket, messze a nemzetközi példáktól – itt is ez zavart. Kóstolva telt is, élénk savú is, kissé nyers, fenolos finissel, ami elvesz a fogyaszthatóságból. Várnék még a nyitásával, ha összeáll idővel, meggyőzőbb lehet. A 4 pont a jelennek szól.

Sauvignon Blanc 2021

A sauvignon a legnagyobb tehetség a sorból, kár, hogy az illatot nem a fajta, hanem a tutti-frutti és a techno uralja, lerontva az élményt – ízében ugyanis sokkal többet tud. Jó arány a feszesség és kerekség között, ízes, szép, minőségi savak. Megvan a lendület, az energia, de nincs húzás. A zamatmélység, a beltartalom is a sor fölé emeli, érdemi hossza is van végre. Nem harsány, inkább szofisztikált, elegáns irány; csak hát az illat… várnék ezzel is, az idő talán kellően lehalkítja a Hubba Bubbás főszólamot. 4 pont.

Rajnai Rizling 2021

Aki szereti a Pannonhalmi Apátság rajnaiját, valószínűleg ezt is kedvelni fogja, rokonságot mutat az ismertebb hazai versenyzővel. Csak valahogy nem igazán meggyőző jelenlegi állapotában, nem áll össze a korty. Édesség az elején, fanyarság a finisben; behízelgően nyit, kissé szárítóan búcsúzik. Jellegzetes pannon rajnais aromák, őszibarack és körte, némi tusfürdős pacsuli. Hűvös karakter, kifejezetten reduktív, populáris stílus, karakterből is elbírna többet. Várjunk vele. 4 pont.

A borokért köszönet Benesch Antalnak, a VÉP borászának.