Más és finom – kadarkák

Másfél évtizede minden kadarka-tesztnek az a konklúziója, hogy „nem az igazi”. Mi lenne, ha most egyszerűen szkippelnénk a konklúziót? Mennyivel jobban hangzik, hogy kipróbáltam négy kadarkát, és rögtön találtam két jót? Ráadásul, mézes madzaggal átkötnék oda, hogy árban sem vészesek.

Büntető kadarkával régen találkoztam, igaz, háromszor meggondolom, mielőtt vennék egyet. Ott szokott a kutya elásva lenni, hogy hozzák ezt a bágyadt, pinósnak aposztrofált figurát, de amint a halványság és a cseretlenség őszinte vállalása fölötti örömünk elszáll, kiderül, hogy istenigazából nem sok mondanivalójuk van és azt is csak suttogva, alig érthetően tudják előadni.

A mostani minimerítésünkben két kadarka ezt az anyja-sem-érti-a-szavát karaktert hozta, egy halkan, de beszélt, egy pedig csengő hangon, tisztán, határozottan. A két szerényke a Gál Tibor, illetve a Tüske Pince ’21-ese volt. Pontban talán egy kegyelemnégyesig jutnának. A két nyerő változat:

Vida „Petit Bonsai” Kadarka 2021

Tiszta, igazi kadarka, friss, eleven, virágos, gyümölcsös, kis növényszáras beütésekkel. Az illat közepesnél is alacsonyabb intenzitású, de ha összeráncolt homlokkal koncentrálunk, akkor a fehérvirágok mellett cseresznyét, szamócát és fakérget fogunk találni. Finom, kedves és üde, de nem komplex és a lecsengés is csak közepes.

Aki kadarkára vágyik, annak nem lesz sok hiányérzete, aki egyszerűen csak vörösborra, az költse másra a pénzét. 5 pont és 3990 Ft.

Heimann & Fiai Szekszárd Kadarka 2021

Ez egy erőlködésmentes, szabadon szárnyaló kadarka, ami akkor sem jön zavarba, ha nem nagy kortyokban isszuk, hanem hosszas centrifugázással részleteket próbálunk előcsalogatni belőle. A törékeny, finom, eleven és gyümölcsös végeredmény viszonylag szabvány technológia alkalmazásával állt elő: spontán erjedt acél- és fakádakban, 20-30 százalék egész fürttel, 8 hónapig érett acéltartályban. Az illatban a gyümölcsök mellett – eper, erdei szamóca és málna – határozottan kivehető egy fűszeres, vegetális vonal. Szép egyensúly, nagyon jól iható, de közben van egy kis rágható textúrája és egy izgalmas sós íz is feltűnik a korty második felében. Kellően érett szőlőből készült, a lecsengés közepesnél hosszabb, gyümölcsös és fűszeres. Ez az a stílus, amiért a kadarka annyira kelendő: más és finom.

Erős 6 pont és 4350 Ft (holy shit, ez 10 euró). (A borászat honlapja azt állítja, hogy már el is fogyott.)