Megkergetett a teknős

Eredetileg én is éreztem a kényszerítő erőt abban az érvelésben, hogy Magyarország a fürgelábú Akhilleusz és Ausztria az ólomléptű teknős, így elkerülhetetlen, hogy idővel ledolgozzuk a hátrányt. Zénón paradoxona szerint persze soha nem előzhetnénk meg őket, de ez nem is volt cél.

Az érvelést a magyar borászatra is kiterjesztettem, időről-időre boldogan állapítottam meg, hogy mekkorát ugrottunk, míg ők – bizonyára – lépésben araszoltak. Máskor viszont szomorúan konstatáltam, hogy mire odaértünk, ők már tovább álltak. Vagy ami még rosszabb, olykor az a rémálom gyötört, hogy mi van, ha ők Akhilleusz, mi a teknős és ők indultak hamarabb. A paradoxonnak lőttek, mi cammogunk, Akhilleusz kilő és eltűnik a horizonton.

Most volt egy ilyen „közel járunk már” élményem, aztán még mostabban egy olyan, hogy „közben az osztrákok sem malmoztak”. Tegyük gyorsan hozzá, Wachau eleve nagyon erős, Wagramban pedig Bernhard Ott nagyon erős.

Tegernseerhof Dürnstein Grüner Veltliner Federspiel 2020

40 év alatt az érettséget díjazó wachaui klasszifikáció élő kövületté változott, a smaragdok gyakran fölöslegesen felhízlalt karaktere mellett a federspielek ár és egyensúly tekintetében vonzóbb kompromisszumnak tűnnek. Az anyag minőségét, a szövet sűrűségét tekintve, ennél a bornál sem támadhat hiányérzetünk.

Nagyon vonzó, intenzív, telt, aromagazdag zöldveltelini. A csiszoltság, a kerekség, a végén a cseresség és az elején a szerecsendió mind arra utal, hogy legalább részben hordóban érlelték, de ezzel már sokszor árnyékra vetődtem, azaz, jobb, ha elhisszük, hogy kizárólag acéltartályban járt, legfeljebb seprőntartást is kapott. Az összbenyomás kissé burgundias, és én élénkebb savakat is elviselnék, de ez is egy olyan bor volt, aminél eszembe jutott, hogy “Szegény nagyapám, ha ezt megérhette volna!”.

6-7 pont és 5990 Ft.

Ott Am Berg 2021

A trióból végül ez lett a kedvencem. Kirobbanóan fűszeres, sziporkázóan eleven, izgalmas, transzparens bor. Elképesztően magas szőlészeti kultúra és magabiztosan mértéktartó borászati technológia szükséges az ilyen kis csodák megszületéséhez. Minden idők egyik legjobb alapbora.

6-7 pont és 5990 Ft.

Ott Fass 4 2021

Ez is nagyon tiszta, de érettebb, súlyosabb alapanyagból készült, így a korty vastagabb, egyneműbb és ízben a fehérborsos, mentás fűszerességhez trópusi gyümölcsök társulnak. Az egész szájat betölti, a textúra finoman krétás és a lecsengésben egy kis cseresség is érződik. Elegáns és tartalmas bor, ami valószínűleg szépen fog érni.

6-7 pont és 8750 Ft.